buitenland

Zeker 28 doden na aanslag op vliegveld Istanbul

28 juni 2016Leestijd: 2 minuten

Dinsdagavond hebben drie personen zichzelf opgeblazen op het vliegveld van Istanbul. Zeker 28 mensen zijn omgekomen, nog eens tientallen raakten gewond.

Een Turkse regeringswoordvoerder zegt dat drie daders zich hebben opgeblazen bij de vertrekhal voor internationale vluchten. De daders begonnen eerst te schieten met machinegeweren.

Een agent zou een van de terroristen naar de grond gewerkt hebben, waarna deze zich opblies. Op bewakingsbeelden is te zien hoe een andere dader wordt neergeschoten door een politieagent, voordat hij zijn explosieven af laat gaan.

Islamitische Staat
De gouverneur van Istanbul, Vasip Sahin, meldt aan Associated Press dat zeker 28 mensen zijn overleden, maar dat aantal kan volgens onbevestigde berichten rond de 50 uitkomen. Het Turkse staatspersbureau Anadolu spreekt ook nog van zo’n zestig gewonden. Het grootste deel van de slachtoffers zou de Turkse nationaliteit hebben.

De terreurdaad is nog niet opgeëist, maar de eerste aanwijzingen zouden wijzen op een aanslag van Islamitische Staat (IS). Dat meldt de Turkse politie aan persbureau Dogan. Bronnen binnen de Amerikaanse inlichtingendiensten baseren zich daarbij onder meer op het doelwit: een plek vol buitenlandse toeristen. De Koerden richten zich juist vaak op Turken.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Veel onbekend
Het is niet duidelijk of er Nederlanders zijn onder de slachtoffers. Het Nederlandse consulaat doet momenteel navraag bij de Turkse autoriteiten over wat precies is gebeurd. Verschillende vluchten onderweg naar Istanbul zijn teruggekeerd of worden omgeleid naar andere Turkse vliegvelden.

Atatürk-airport is het grootste vliegveld van Turkije. Vorig jaar vervoerde het vliegveld zo’n 60 miljoen passagiers. Turkije is de afgelopen maanden vaker doelwit van aanslagen geweest: zowel terreurgroep Islamitische Staat (IS) als Koerdische bewegingen voerden aanslagen uit in onder meer Istanbul en Ankara. De terreurdreiging is een belangrijke reden voor de afnemende populariteit van Turkije onder veel toeristen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.