Drie zelfmoordterroristen ‘van IS’ achter aanslag Istanbul

29 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Chaos bij het Atatürk-vliegveld na de aanslagen Foto: AFP

Drie zelfmoordterroristen hebben tientallen mensen gedood op de luchthaven Atatürk in Istanbul, Turkije. De Turkse veiligheidsdiensten beweren dat terreurgroep Islamitische Staat (IS) achter de aanslag zit.

Het dodental is opgelopen tot 36 sinds de eerste explosie op dinsdagavond. Daarbij zijn bijna 150 mensen gewond geraakt. Volgens Amerikaanse media gingen de eerste twee bommen af in de internationale vlieghal, terwijl een zelfmoordterrorist zichzelf opblies in de parkeergarage van het vliegveld.

Dader onbekend

Ook Premier Binali Yildirim wijst IS aan als mogelijke dader. De groep heeft de aanslag echter nog niet opgeëist. Wel werd volgens verschillende journalisten en experts kort na de aanslag een editie van Dabiq, de propagandapublicatie van IS, gepubliceerd, met de Turkse president Recep Tayyip en zijn Amerikaanse collega Barack Obama op de voorpagina.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Naast de bomaanslagen werd volgens ooggetuigen ook met vuurwapens geschoten. Veiligheidsbeelden laten reizigers en medewerkers van het vliegveld zien die van de explosies wegrennen. Erdogan onderstreepte ook het feit dat de aanslag werd gepleegd tijdens de ramadan. ‘Turkije heeft nog steeds de kracht, de vastberadenheid en de capaciteit om de strijd tegen terrorisme voort te zetten tot het einde,’ zei de president.

‘De bommen die afgingen in Istanbul zouden af kunnen zijn gegaan in welke stad dan ook. Vergis je niet: terreurgroepen zien geen verschil tussen Istanbul en Londen, Ankara en Berlijn, Izmir en Chicago, of Antalya en Rome.’ Daarom is het volgens Erdogan noodzakelijk dat terreur op internationaal niveau hard moet worden aangepakt.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Doelwit

Voor zover bekend zijn er geen Nederlanders onder de slachtoffers. Verschillende vluchten onderweg naar Istanbul zijn teruggekeerd of worden omgeleid naar andere Turkse vliegvelden.

Atatürk-airport is het grootste vliegveld van Turkije. Vorig jaar vervoerde het vliegveld zo’n 60 miljoen passagiers. Turkije is de afgelopen maanden vaker doelwit van aanslagen geweest: zowel terreurgroep Islamitische Staat (IS) als Koerdische bewegingen voerden aanslagen uit in onder meer Istanbul en Ankara. De terreurdreiging is een belangrijke reden voor de afnemende populariteit van Turkije onder veel toeristen.