Great Debate: palmt Brexit-kamp kiezer alsnog in?

22 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Boris Johnson (l) weet het zeker: donderdag wordt zijn land 'onafhankelijk' - bron:AFP

Het was erop of eronder voor het Brexit-kamp tijdens het laatste debat voor het referendum van donderdag – als we althans de laatste peilingen moeten geloven. De ‘Brexiteers’ liggen op achterstand en moeten alle zeilen bijzetten.

Daar zijn ze volgens onderzoeksbureau YouGov, dat in opdracht van The Times bijna 1.200 personen naar hun mening vroeg, in geslaagd.

Kleine voorsprong

Van de ondervraagde kijkers wees 39 procent van de voorstanders van een Brits vertrek uit de EU aan als winnaars van het debat. 34 procent vond dat de tegenstanders het beter deden.

Een ‘ja’ tegen een Brexit op donderdag zou andere Europese landen kunnen inspireren om eenzelfde soort referendum te organiseren, dat is bekend. Mochten de Fransen daar bijvoorbeeld toe beslissen, dan zou dat voor ‘Brussel’ pas echt slecht nieuws zijn.

Uit dezelfde peiling is op te maken dat beide kampen elkaar in evenwicht houden: 40 procent wil uit de EU, 41 procent wil blijven. Eerdere peilingen gaven de ‘brexiteers’ een kleine voorsprong, maar na de moord op het Britse parlementslid Jo Cox vorige week ligt het Remain-kamp licht voor.

Venijn

Het ging er bij tijd en wijle venijnig aan toe tijdens het Great Debate georganiseerd en uitgezonden door de BBC. Zesduizend toeschouwers in de Wembley Arena zagen hoe ex-burgemeester van Londen Boris Johnson (voor een Brexit) en de huidige burgervader van de Britse hoofdstad Sadiq Kahn (tegen een Brexit) de degens met elkaar kruisten.

Kahn verweet het Brexit-kamp van zijn voorganger Johnson bezig te zijn met een ‘haatcampagne’ als het gaat over immigratie, en de mensen bang te maken door te zeggen dat Turkije zeker in de Unie zal komen. Dat gaat echt niet gebeuren, zei Kahn.

De flamboyante Johnson kreeg de handen op elkaar toen hij zei dat ‘donderdag de dag van de onafhankelijkheid’ voor ons land’ kan worden. Zij die Groot-Brittannië in de EU willen houden spreken ‘slechts over angst, terwijl onze kant spreekt over hoop’.

De leider van de Conservatieven in Schotland, Ruth Davidson – voorstander van EU-lidmaatschap – ging geregeld fel in tegen de argumenten van Johnson. Het Brexitkamp liegt aan de lopende band, was een van haar verwijten. Johnson kwam volgens de ondervraagden het best uit de verf: 23 procent wees hem aan als de beste debater van de avond.