#Brexit

Brits debat verder op scherp: ‘Geen weg terug bij Brexit’

19 juni 2016

De campagnes rond het referendum over een Brexit komende donderdag zijn weer in volle gang. Eerder werden alle activiteiten opgeschort vanwege de brute moord op parlementslid Jo Cox.

Partijen, media en prominente politici zetten alle zeilen bij om de kiezer ervan te overtuigen voor of tegen een Brits vertrek uit de EU te stemmen.

Rampscenario

Neem de minister van Financiën George Osborne. Eind mei schetste hij al een rampscenario voor de Britse economie. Als de Britten voor een Brexit kiezen, dan zijn de gevolgen voor hun rekening. Groot-Brittannië zal in dat geval minstens een jaar in een recessie belanden.

Zijn departement kwam met twee scenario’s: een vrij milde, waarbij de economie 3,6 procentpunt minder groeit dan onder de huidige omstandigheden mag worden verwacht, en het andere, meer duistere scenario waarbij de economie met 6 procentpunt achteruitgaat. Zondag is het verhaal van Osborne nog zwartgalliger: ‘Persoonlijk denk ik echter dat het heel wat erger dan dat kan worden,’ aldus de minister nu tegen televisiezender ITV.

Zoveelste waarschuwing

Ook premier David Cameron heeft een (zoveelste) waarschuwing voor zijn landgenoten. Een vertrek uit de EU zou echt een ‘grote vergissing’ zijn. En als die beslissing eenmaal is genomen, is er geen weg meer terug, drukt Cameron op de BBC de Britten op het hart. Partijgenoot, maar een van Camerons belangrijkste tegenstanders, Michael Gove, is vanzelfsprekend een andere mening toegedaan. Een recessie door een Brexit? Welnee, zegt de minister van Justitie tegen The Sunday Telegraph – de krant die zich heeft verbonden aan het Brexitkamp. Een afscheid maakt Groot-Brittannië juist groter, losgeweekt van de ‘Brusselse dominantie’. Stem voor ‘de hoop’, is zijn pleidooi.

De eerste peilingen na de moord op Cox vorige week donderdag – waarna de campagnes werden stilgelegd – geven aan dat de tegenstanders van een Brexit een lichte voorsprong nemen.  Van de ondervraagden in een peiling van Mail on Sunday zei 45 procent lid te willen blijven en 42 procent zei de unie te willen verlaten (Brexit). Voor de moord op de 41-jarige Cox leken de meeste peilingen juist aan te geven dat de voorstanders van de Brexit iets voor lagen op de tegenstanders.

Eigenlijk zijn de Engelsen ongelofelijke aanstellers. Althans de Engelsen die zeggen dat ze door ‘Brussel’ hun eigenheid en eilandgevoel zijn kwijtgeraakt. En daarom straks voor een vertrek uit de Europese Unie stemmen. Hun grootste probleem? Bindingsangst >
farage2

Voor The Sunday Times is net ook een peiling uitgevoerd en daar waren nu iets meer ondervraagden voor lidmaatschap van de EU (44 procent) dan tegen lidmaatschap (43 procent). Volgens The Sunday Times heeft dat niets te maken met de dood van Cox, maar groeit de bezorgdheid over de waarschijnlijk dramatische economische gevolgen van een Brits vertrek.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.