Komt er duidelijkheid over oorzaak crash door wrakstukken EgyptAir?

16 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Bezittingen van de passagiers Foto: AFP

De wrakstukken van het EgyptAir-vliegtuig dat in mei neerstortte in de Middellandse Zee lijken nu echt gevonden te zijn. Een onderzoeksteam zou zelfs op meerdere plekken grote stukken hebben gedetecteerd.

Het gaat volgens het team, dat de leiding neemt in de internationale zoektocht naar het toestel, om grote brokstukken. Eerder werden persoonlijke bezittingen van de passagiers en kleine onderdelen van het vliegtuig gevonden.

Oorzaak

2016-05-19 12:12:54 This picture taken on May 19, 2016, shows an Egyptair Airbus A330 from Cairo taxiing at the Roissy-Charles De Gaulle airport near Paris after its landing a few hours after the MS804 Egyptair flight crashed into the Mediterranean. An EgyptAir flight from Paris to Cairo crashed into the Mediterranean on May 19, 2016, with 66 people on board, prompting an investigation into whether it was mechanical failure or a bomb. There were no immediate reports of the discovery of any debris in the area of sea between the Greek islands and the Egyptian coast where the plane vanished from radar screens. / AFP PHOTO / THOMAS SAMSONRookmelders Egyptair gingen af vlak voor crash

Waar de wrakstukken precies zijn gevonden heeft het onderzoeksteam nog niet vrijgegeven en het is ook nog onbekend om welke onderdelen van het vliegtuig het gaat. Met de zoektocht hopen Frankrijk en Egypte nabestaanden meer te kunnen vertellen over de oorzaak van de vliegtuigramp, die tot nu toe onbekend is.

In de nacht van 19 mei tot 20 mei verdween de vlucht MS804 van de radar toen het boven de Middellandse Zee vloog. De vlucht zou van Parijs naar Caïro gaan, maar stortte vermoedelijk ten zuiden van Griekenland neer. De Griekse luchtvaartautoriteiten verloren daarvoor al contact met de bemanning van het toestel. Uit radargegevens blijkt dat het vliegtuig hevig heen en weer zwenkte voordat het verdween.

Terreur

De Franse autoriteiten hebben lang volgehouden dat zij niets uitsluiten tijdens het onderzoek maar volgens verschillende experts is het overduidelijk dat het vliegtuig neerstortte door een terroristische aanslag. In het toilet en in het ruim onder de cockpit zou bovendien rook zijn gedetecteerd.

Of de oorzaak kan worden achterhaald met behulp van de wrakstukken hangt af van de vraag of de onderzoeksteams de zwarte dozen kunnen vinden. Een van de twee heeft alle vlieggegevens opgeslagen, terwijl de andere de gesprekken in de cockpit heeft opgenomen. Zij zouden antwoord kunnen bieden op de vraag hoe het vliegtuig is gecrasht.