Zwarte doos EgyptAir gelokaliseerd: wat is bekend?

02 juni 2016Leestijd: 2 minuten
66 passagiers en bemanningsleden kwamen om door de crash van EgyptAir-vlucht MS804 Foto: EPA

Franse onderzoeksteams hebben naar eigen zeggen een van de de zwarte dozen van het EgyptAir-toestel dat 19 mei neerstortte gevonden. Een Frans schip heeft tijdens de zoektocht signalen van de zwarte dozen opgevangen in de Middellandse Zee.

Nadat de EgyptAir-vlucht MS804 van de radar verdween in de nacht van woensdag 18 mei tot donderdag 19 mei, was er lange tijd veel onbekend. Het vliegtuig vertrok uren daarvoor uit Parijs met Caïro als eindbestemming. Pas uren nadat het toestel neerstortte in de Middellandse Zee gaf de Franse regering toe dat het toestel was neergestort.

Signaal

De slachtoffersAan boord van EgyptAir-vlucht MS804 zaten in totaal 56 passagiers en tien bemanningsleden, waarvan een aantal beveiligers. Onder de slachtoffers waren dertig Egyptenaren en vijftien Fransen. Een van de passagiers, Geert Supre, woonde in België, vlak bij de Nederlandse grens.

Het zoekschip, genaamd LaPlace gebruikt akoestische zoeksystemen om objecten in het zeegebied op te sporen. LaPlace ving een signaal op en het nationale Franse onderzoeksbureau bevestigde dat het inderdaad om een zwarte doos gaat. De Franse en Egyptische autoriteiten hopen met behulp van de zwarte dozen de oorzaak van de crash te achterhalen.

Daar is namelijk weinig over bekend. Veel experts zeggen dat het waarschijnlijk om een aanslag ging, maar de crash is nog niet opgeëist. Wel is bekend dat het vliegtuig hevig heen en weer zwenkte, zelfs om zijn eigen as draaide en snel daalde, voordat het van de radar verdween.

Aanslag

2016-05-19 09:13:43 TOPSHOT - Family members of passengers who were flying aboard an EgyptAir plane that vanished from radar en route from Paris to Cairo overnight get ready to be transported by bus to a gathering point at Cairo airport on May 19, 2016. The EgyptAir flight that vanished over the Mediterranean was carrying 30 Egyptian and 15 French passengers, as well as a Briton and a Canadian, the airline said. / AFP PHOTO / KHALED DESOUKIEgyptAir crash was ‘bijna zeker terreuraanslag’

Rond 00.10 verloren de Griekse luchtvaartautoriteiten contact met de bemanning van het toestel. Enkele minuten later verliet het vliegtuig het Griekse luchtruim, waarna het van de radar verdween. Ooggetuigen zouden een ‘vuurbal’ hebben gezien ten zuiden van het Griekse eiland Karpathos.

Later werd ook bekend dat er rook werd gedetecteerd in het vliegtuig. Dit begon volgens onderzoekers in het toilet maar werd ook gedetecteerd in het elektrische ruim onder de cockpit. Ook dat wijst volgens onder meer de Russische Federale Veiligheidsdienst (FSB) ook op een aanslag.