buitenland

EK-geweld Russische hooligans bereikt nu ook Duitsland

16 juni 2016Leestijd: 2 minuten

Frankrijk was ze meer dan zat, en besloot een aanzienlijke groep Russische hooligans uit te zetten. Maar op hun doortocht naar het thuisland maakt een aantal vechtjassen het leven zuur van mensen in de Duitse stad Keulen.

Een groep Russische voetbalhooligans heeft op weg naar huis in Duitsland drie Spaanse toeristen in elkaar geslagen, melden Duitse media. Volgens weekblad Focus stonden de Spanjaarden linkse pamfletten uit te delen en werden ze daarom belaagd.

Gebroken neus

Twee van de Spanjaarden liepen zware verwondingen op, de derde hield een gebroken neus over aan het voorval in Keulen. Zes Russen zijn ingerekend, een zevende, vermoedelijk een man van de rond de dertig, is voortvluchtig. De hooligans behoren tot de groep die eerder donderdag Frankrijk werd uitgezet, naar aanleiding van het geweld rondom de wedstrijd Rusland-Engeland.

De zes die in Keulen zijn ingerekend hadden kaartjes van de wedstrijd op zak. Ze hadden ook tickets voor een vlucht van Keulen naar Moskou, om 21.00 uur. De politie heeft de luchthaven van de stad geïnformeerd dat de nog voortvluchtige Rus mogelijk zal proberen alsnog naar huis te vliegen.

Celstraffen

De Franse rechter heeft vandaag drie Russische ‘voetbalfans’ celstraffen tot twee jaar gegeven voor het geweld in Marseille. De drie veroordeelde hooligans werden niet alleen aangeklaagd voor het voetbalgeweld, maar ook voor het ‘willens en wetens in een groep participeren’ met ‘gericht geweld jegens mensen’ als doel.

Het Kremlin ergert zich groen en geel over de in hun ogen selectieve beschuldigingen. Minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov mengde zich gisteren in de kwestie. ‘We kunnen de ogen niet sluiten voor het feit dat de Fransen de “provocatieve acties” van fans uit andere landen negeren,’ zei hij woensdag in een toespraak tegenover het Russische parlement. ‘U hebt waarschijnlijk de schandalige beelden gezien op tv waarbij op de Russische vlag werd gestampt, en waarbij beledigingen werden geschreeuwd over het Russische politiek leiderschap en over vooraanstaande Russische sporters.’

Tot op het hoogste politieke niveau zijn ze ermee bezig: de rellen tussen Russische en Engelse hooligans op het EK voetbal in Frankrijk. Rusland klaagt steen en been over ‘provocaties’ tijdens dit toernooi.
2016-06-13 08:09:06 Russian Foreign Minister Sergei Lavrov speaks during his meting with his South Korean counterpart in Moscow on June 13, 2016. Russian Foreign Minister Sergei Lavrov meets his South Korean counterpart Yun Byung-Se in Moscow on June 13, 2016. / AFP PHOTO / YURI KADOBNOV

De minister van Buitenlandse Zaken had geen goed woord over voor de arrestatie van 43 Russische ‘fans’, die sinds dinsdag vastzitten in een Franse cel. ‘Absoluut onacceptabel,’ vindt hij. Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov liet afzonderlijk hiervan weten dat de Russische regering hoopt dat er geen verdere ‘excessen’ zullen zijn en dat de onderzoeken naar het voetbalgeweld ‘gebalanceerd’ zullen zijn.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.