buitenland

Verraadt moordenaar Jo Cox zijn eigen motief?

18 juni 2016

De verdachte van de moord op het Britse Lagerhuislid Jo Cox noemt zich ‘dood aan de verraders, vrijheid voor Groot-Brittannië’. Dat de moord op Cox politiek gemotiveerd is, begint steeds aannemelijker te worden.

De verdachte Thomas Mair (52) antwoordde met de woorden ‘dood aan de verraders, vrijheid voor Groot-Brittannië’ toen de rechter hem vroeg naar zijn naam. Het antwoord lijkt de theorie dat het een politieke moord is geweest, te ondersteunen.

Nazipropaganda

Het onderzoek richt zich nog altijd op de mogelijke rechts-extremistische motieven van Mair. Tijdens de moord zou hij ‘Britain First’ hebben geschreeuwd, de naam van een radicaalnationalistische partij, een afsplitsing van de British National Party. Volgens politiebronnen zou Mair wapenmaterieel en Nazipropaganda hebben gekocht bij een extremistische groep in de Verenigde Staten.

Lees ook Door moord op Cox staat verhitte campagne abrupt stil2016-06-16 20:52:52 People place floral tributes and candles to slain Labour MP Jo Cox at a vigil in Parliament square in London on June 16, 2016. Cox died today after a shock daylight street attack, throwing campaigning for the referendum on Britain's membership of the European Union into disarray just a week before the crucial vote. / AFP PHOTO / DANIEL LEAL-OLIVAS

Daarnaast wordt er gekeken naar zijn psychische gezondheid. De nacht voor de moord zou hij namelijk toenadering hebben gezocht tot een psycholoog, maar werd hem verteld dat hij pas de volgende dag voor een consult langs kon komen.

Veiligheid

Mair stond zaterdag in de rechtszaal in Londen. De man staat terecht voor onder meer moord, zware mishandeling en verboden wapenbezit. Cox werd donderdagmiddag vermoord. Mair zou haar met een mes en een pistool om het leven hebben gebracht voor de bibliotheek van het Noord-Engelse plaatsje Birstall, tevens de woonplaats van de vermoedelijke dader.

Vrouwelijke parlementsleden zouden zich in Groot-Brittannië al langer zorgen maken over hun veiligheid, meldt de Britse krant The Telegraph zaterdagmiddag. Verschillende leden zouden voor de moordaanslag op Cox al formeel hebben gewaarschuwd voor het risico dat een politicus om het leven gebracht zou kunnen worden.

Ook blijkt uit verklaringen van kennissen en vrienden van Cox dat zijzelf ook regelmatig  praatte over de ‘toename in vijandigheid en agressiviteit’ tegen vrouwelijke leden van het parlement. Ook was Cox een aantal weken voor haar dood al naar de politie gestapt omdat ze (seksueel) werd lastiggevallen.

Britse en Europese politici reageren bedroefd op de dood van Cox.  De Brexit- en anti-Brexit-campagnes zijn in verband met haar moord tot nader orde opgeschort.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.