buitenland

Rol van Assad blijft gesprekken Amerika en Rusland beheersen

17 mei 2016Leestijd: 1 minuut

De Verenigde Staten en Rusland nemen dinsdag het voortouw tijdens de internationale vredesonderhandelingen over Syrië. Eenvoudig zal het, gezien de moeilijk verenigbare belangen van de vele betrokken partijen, niet worden in Wenen.

Zowel John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, als zijn Russische collega Sergei Lavrov probeert invloed uit te oefenen op de strijdende partijen in het Syrische conflict. Het doel: een langdurige wapenstilstand.

Geschillen

Lees ook:2016-05-05 00:00:00 An image grab taken from AFPTV shows a Syrian man looking at the destruction at a camp for displaced people near the town of Sarmada in Syria's Idblib province, near the border with Turkey, following an air strike on May 5, 2016. Women and children were reported to be among the 28 civilians killed in the raids near the Turkish border, which left 50 others wounded. The strikes in Idlib province, which is controlled by Syria's Al-Qaeda affiliate Al-Nusra Front and rebel allies, came as a 48-hour ceasefire took hold in the battleground city of Aleppo to the east. / AFP PHOTO / AFPTV / STRINGERSyrië ontkent gruwelijke aanval op vluchtelingenkamp

De Verenigde Staten en Rusland zijn het over minimaal één belangrijke kwestie niet eens. De Amerikanen willen dat de Syrische president Bashar al-Assad aftreedt, terwijl de Russen juist bondgenoten zijn van Assad.

Door de aanhoudende meningsverschillen tussen Kerry en Lavrov zal in Wenen naar verwachting weinig vooruitgang worden geboekt. Intussen is de oorlog in Syrië weer flink opgelaaid.

In februari kwamen de partijen tot een overeenkomst en werd een wapenstilstand afgekondigd. Die bleek echter van korte duur, begin maart werd de hoofdstad Damascus gebombardeerd. Syrische rebellengroepen beweerden dat Assad achter de bombardementen zat.

Problemen

De afgelopen weken slaagde Assad erin gebieden te heroveren op Islamitische Staat (IS). Zo namen Syrische troepen een ziekenhuis in Deir al-Zour in, strategisch gezien een belangrijke plaats voor IS. Ook lukte het Assad met zijn leger IS-strijders uit Palmyra te verdrijven.

Maar hoe sterk het leger van de president ook is, Assad blijft in diplomatiek opzicht op problemen stuiten. In Wenen doen de Russen het politieke werk voor hem, maar of zij echt iets voor elkaar krijgen is onzeker.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.