buitenland

Wapenstilstand Syrië wankelt: ‘Confrontaties met Assad niet voorbij’

04 maart 2016Leestijd: 2 minuten

Oorlogsvliegtuigen hebben in een buitenwijk van de Syrische stad Douma, dat ten noordoosten van Damascus ligt, gebombardeerd. Het gebied rondom Damascus wordt bezet door verschillende rebellengroepen. De bombardementen zijn een schending van de wapenstilstand, die vorige week zaterdag inging.

Het is voor het eerst dat de afspraken van het staakt-het-vuren worden geschonden, melden waarnemers van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Het bestand moet een tijdelijk einde maken aan de vijandigheden en Syrië – alleen de terreurgroepen Islamitische Staat (IS) en Jahbat al-Nusra zijn geen onderdeel van het bestand.

Rebellen

Eerder op donderdag zeiden Syrische rebellengroepen al dat ze bestookt werden door troepen van de Syrische president Bashar-al Assad. De oppositiegroep claimt dat de regeringstroepen gebieden proberen te heroveren die nu in handen van de rebellengroepen zijn.

‘Het regime heeft het bestand zwaar geschonden en nieuwe gebieden ingenomen,’ zegt politiek leider Mohamad Alloush van Jaish al-Islam tegen persbureau Reuters. Volgens Alloush gebruiken zij daarvoor allerlei soorten wapens, maar vooral vliegtuigen en vaatbommen. Andersom heeft het regime van Assad gezegd dat de oppositiepartijen zich ook niet aan de afspraken houden.

Scepsis

In een verklaring laat Jaish al-Islam weten dat het geweld tegen het leger van Assad niet zal stoppen. ‘Onze confrontaties met milities van Assad zijn niet voorbij. Niet in Ghouta, niet in Homs en ook niet in Aleppo. Wat ons betreft is de oorlog, in de schaduw van deze geweldplegingen, niet daadwerkelijk gestopt.’ De rebellengroep zegt verrast te zijn dat het leger van de Syrische president doorgaat met de gevechten.

Vooraf was er al de nodige scepsis over het bestand. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan betwijfelde of Assad zich aan de afspraken zou houden en de Syrische rebellen deelden deze twijfel. Zij dachten dat de Syrische president de vredesbesprekingen gebruikte om zijn eigen posities in het land te versterken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.