buitenland

Belgische politie arresteert verdachten met terreurplannen

25 mei 2016

De Belgische politie heeft woensdag in het kader van terreuronderzoek invallen gedaan op acht adressen. Er werden geen wapens of explosieven gevonden, maar er zouden wel plannen zijn geweest voor een aanslag in België.

De adressen waren verspreid over België, onder meer in Antwerpen, Ternat en Borgerhout, meldt het Belgische Openbaar Ministerie.

Enkelband

De politie arresteerde vier personen in Antwerpen. Inmiddels zijn er twee daarvan alweer ‘onder strenge voorwaarden’ vrijgelaten. Een van de andere arrestanten is aangehouden door de onderzoeksrechter, en de ander hoeft niet in de cel te zitten maar moet wel een enkelband om.

Lees ook Deze iconische plekken stonden op hitlist van Salah Abdeslam2015-11-26 12:09:33 epa05042628 La Defense, Paris' financial district dominates the Paris skyline, in Paris, France, 26 November 2015. EPA/IAN LANGSDON

De  arrestanten worden verdacht van deelname aan een terroristische beweging. Het is niet bekend waarom er twee van hen zijn vrijgelaten.

Rekruteren

De vier zouden jihadisten hebben willen rekruteren. Ze hadden daarnaast zelf ook plannen om naar Syrië of Libië hebben willen reizen om zich aan te sluiten bij terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Het OM wijst ook op plannen voor een aanslag. Dat kwam naar voren uit het voorlopige onderzoek. Er is nog geen verband met de aanslagen in Brussel vastgesteld. Sinds de aanslagen worden de Belgische straten extra beveiligd met politie- en legerpersoneel.

 

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.