Koerden naderen IS-hoofdkwartier: ‘Wij wreken ons voor Parijs’

23 november 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Koerdische milities naderen de Syrische stad Raqqa, bolwerk van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). ‘Wij zullen ons wreken op de terroristen’, is de belofte.

Volgens een reportage van de Amerikaanse zender CNN, bevinden enkele posities van de Koerdische YPG-militie zich op iets meer dan 30 kilometer van Raqqa, dat als hoofdkwartier van de terroristen geldt. Koerdische strijders zouden vanaf hun buitenposten de stad zelfs in de verte kunnen zien liggen, vanwege het overwegend braakliggende terrein dat er tussen ligt.

Versterking

‘We zullen ons best doen om ons op IS te wreken voor Parijs,’ zegt een YPG-strijder nadat de Franse president François Hollande vorige week terugsloeg met bombardementen op Raqqa. De Koerden voelen zich gesterkt in hun strijd, nu ook de Franse en de Russische luchtmachten hun pijlen op Raqqa zullen richten.

De Koerdische strijders vormen vooralsnog slechts een defensieve linie, maar zeggen ook een grondoffensief in het IS-bolwerk voor te bereiden. Wanneer dat offensief begint, is niet duidelijk. Wel hopen ze op internationale versterking vanuit de lucht.

Desondanks is het te betwijfelen of de Koerden wel de mankracht en de wapens hebben om een grondoffensief op Raqqa uit te voeren. De groep zou daarom azen op steun van de lokale bevolking.

Er zou daarom een nieuwe samenwerking zijn ontstaan, te midden van de (complexe) aanwezigheid van verschillende groepen die strijden tegen IS: een groep die zich de Syrische Democratische Strijders noemt, heeft zich bij de YPG-milities gevoegd in de strijd tegen IS bij Raqqa. Hierbij horen zowel Koerden als soennitische Syrische strijders. De troepen worden getraind door het Pentagon.

Bedreigd

Het feit dat er ook soennitische strijders bij zitten, zou niet alleen qua mankracht verschil maken maar ook vanuit strategisch oogpunt. Soennitische burgers die in IS-regio’s wonen zouden zich namelijk minder bedreigd voelen, omdat de strijdkrachten niet langer louter uit Koerden bestaan. Lokale soennieten verdenken de Koerden er namelijk van hun territorium daar te willen uitbreiden.

Het ‘Revolutionaire Leger van Raqqa’, een andere soennitische strijdgroep die tevens tegen IS strijdt, beweert daarbij dat veel soennitische stamleden bereid zijn op te staan tegen de terreurbeweging. Deze stamleden zouden zich in een later stadium wellicht ook bij het offensief op Raqqa willen voegen, waarbij de mankracht vermoedelijk met zo’n 4.000 personen zou kunnen worden uitgebreid.

Eerder ontstond al een samenwerking tussen Koerdische peshmergastrijders en de Jezidi’s in Irak: daarbij wisten de gecombineerde krachten de strategische plaats Sinjar te heroveren op IS. Het is dus niet de eerste keer dat Koerdische strijders zich mengen met andere groepen om succes te boeken.