EU komt Turkije met snel visumvrij reizen tegemoet

01 mei 2016Leestijd: 2 minuten
De Turkse premier Ahmet Davutoglu met EU-kopstukken Donald Tusk en Jean-Claude Juncker. Foto: ANP

Na Turkse dreigementen over het opblazen van de migratiedeal, wil de Europese Commissie komende week een voorstel indienen waardoor Turken binnenkort zonder visum naar de Europese Unie kunnen komen.

Aankomende woensdag maakt de Commissie het plan openbaar, meldt persbureau Reuters, omdat Turkije aan bijna alle voorwaarden voor visumliberalisatie zou hebben voldaan. ‘Wij hebben onze standaarden niet verlaagd, Turkije is juist harder zijn best gaan doen,’ aldus een EU-official.

Lees ook: Juncker vreest dat EU eigen ruiten ingooit

Die uitspraak is opvallend, omdat slechts twee weken geleden vanuit Brussel nog bericht kwam dat Turkije minder dan de helft van alle criteria had gehaald. De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker zei destijds dat de EU niet van plan was om de Turken een voorkeursbehandeling te geven. De Nederlandse EU-parlementariër Kati Piri (PvdA) reageerde dat het haar zeer onwaarschijnlijk leek dat Turkije voor juni 2016 aan alle voorwaarden kon voldoen.

Grote druk
Een verklaring voor de snelle goedkeuring van de Europese Commissie ligt in de wens om Turkije tevreden te houden in de migratiecrisis. Turkse politici verhoogden de afgelopen tijd de druk op de EU, door meermaals te dreigen de gesloten migratiedeal op te blazen als niet snel op hun eisen werd ingegaan. ‘De Europese Unie heeft Turkije meer nodig dan Turkije de Europese Unie,’ zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan tegen persbureau AFP.

Na het sluiten van de migratiedeal is de stroom migranten die via Turkije naar Griekenland reizen, sterk gedaald. Afgelopen dagen maakten slechts tientallen de oversteek. Onderdeel van het akkoord is het uitwisselen van migranten: voor elke asielzoeker die Turkije terugneemt uit Griekenland, mogen ze een erkende Syrische vluchteling naar de EU sturen.

Video: moet Turkije worden beloond voor hulp in migratiecrisis? 

Restricties
Visumvrij reizen voor de Turken wordt niet door alle EU-lidstaten toegejuicht, die het plan van de Commissie nog wel moeten goedkeuren. Duitsland en Frankrijk zouden een clausule willen invoeren waardoor het reizen zonder visum kan tijdelijk worden opgeschort als kan worden aangetoond dat Turkse reizigers er misbruik van maken.

Visumvrij reizen moet gaan gelden voor alle 79 miljoen Turken. Ze mogen weliswaar zonder restricties naar de EU reizen, er is wel een maximumverblijf aan verbonden van drie maanden. Ook mogen de Turken hier niet zomaar komen werken.