Na golf van kritiek, nu ook Republikeinse steun voor Trump

07 mei 2016Leestijd: 2 minuten
Trump bij een rally in West Virginia. Foto: AFP

De Republikeinse partij probeert een antwoord te vinden op de onvermijdelijke nominatie van zakenman Donald Trump. Zijn controversiële kandidatuur splijt de partij.

Na het vertrek van senator Ted Cruz en gouverneur John Kasich uit de race, kunnen de Republikeinen niet meer om hem heen: Donald Trump wordt de officiële kandidaat van de partij. De New Yorkse vastgoedmagnaat riep na de overwinning in Indiana zijn partijgenoten op om zich te verenigen.

Trump kreeg na zijn oproep echter direct tegenslagen te verwerken. De voormalige presidentskandidaten Mitt Romney en John McCain, alsmede drie telgen uit de Bush-familie zeiden allen niets van Trump en zijn controversiële plannen te willen weten. Ze gaan Trump niet openlijk steunen en komen niet opdagen bij de partijconventie eind juli.

Anti-Hillary
2015-09-08 09:46:42 epa04920284 Former US Vice President Dick Cheney, who opposes the Iran nuclear deal, details his opposition to the agreement at the American Enterprise Institute in Washington, DC, USA, 08 September 2015. US President Obama has already secured commitments from enough Senators to sustain a veto should Congress vote to turn down the bill. EPA/JIM LO SCALZOToch schaart nu ook een groep grote namen zich achter de uitgesproken vastgoedmagnaat, die tijdens de campagne zowel traditioneel conservatieve als meer progressieve economische ideeën voorstelde. Voormalig vicepresident Dick Cheney sprak vrijdag bij CNN openlijk zijn steun uit voor Trump, simpelweg omdat hij de meeste stemmen kreeg tijdens de voorverkiezingen. De steenrijke casino-eigenaar Sheldon Adelson – een van de belangrijkste donateurs tijdens afgelopen verkiezingen – volgt dezelfde logica.

Ook Bob Dole, zelf Republikeinse presidentskandidaat in 1996, staat achter Trump. ‘We moeten ons als partij verenigen om Hillary Clinton te verslaan.’ Ben Carson, Rick Perry en Chris Christie, alle drie kandidaten tijdens de voorverkiezingen dit jaar, zeiden ook voorstander te zijn van een Trump-presidentschap.

Amerika-correspondent Diederik van Hoogstraten: Hoe Donald Trump zichzelf opnieuw uitvindt en hoopt ‘presidentieel’ te worden

Afwachten
Een derde groep Republikeinen houdt zich nog afzijdig van de discussie. Zo zei Paul Ryan, als voorzitter van het Huis van Afgevaardigden een van de machtigste Republikeinen, dat hij Trump nog niet kan steunen, maar dat hij dat later in de campagne wellicht wel wil doen.

‘De tactiek van onder meer Ryan is om nu eerst te kijken of Trump zich presidentiëler gaat gedragen,’ zegt politicoloog Kenneth Warren, verbonden aan Saint Louis University, tegen Elsevier. Uiteindelijk zal een groot aantal Republikeinen zich toch achter Trump scharen, voorspelt Warren. ‘Al is het maar omdat ze eigenlijk weinig keus hebben.’