buitenland

Dick Cheney geeft 5 redenen waarom Obama een ramp is

02 september 2015Leestijd: 2 minuten

De voormalig vicepresident onder George W. Bush haalt in zijn nieuwe boek hard uit naar president Barack Obama.

Volgens Dick Cheney is het een feit: ‘Amerika is het beste wat de wereld ooit is overkomen.’ Dat schrijft de 74-jarige Cheney in zijn nieuwste boek Exceptional: Why the World Needs a Powerful America. Toch is er iets dat Amerika’s grootsheid bedreigt: Barack Obama. Terwijl de president bezig is aan zijn meest daadkrachtige periode in zijn ambtstermijn, schetst Dick Cheney vijf doembeelden.

1. Obama’s deal met Iran kan een kernoorlog veroorzaken

Cheney is geen fan van het nucleaire akkoord dat onlangs werd gesloten tussen het Westen en Iran. Hij vergelijkt de deal met het verdrag van München, waar de geallieerden Tsjecho-Slowakije aan Hitler gaven in de hoop oorlog te voorkomen. De Iran-deal zal volgens Cheney leiden tot een nucleaire wapenwedloop en ‘het eerste gebruik van kernwapens sinds Hiroshima en Nagasaki.’

2. Islamitische Staat rukt op dankzij Obama

Onder leiding van Obama kwamen in 2011 de laatste Amerikaanse grondtroepen terug uit Irak. Hoewel die terugtrekking al onder George W. Bush en Dick Cheney begon vindt de voormalig vice-president dat Obama had moeten besluiten toch militairen in Irak te houden. ‘Nu is al-Qaeda terug en heeft ISIS de macht kunnen grijpen in Irak en Syrië,’ schrijft hij. ‘De terroristen van ISIS hebben nu een groter territorium in handen dan iedere andere terreurgroep in de historie.’

3. China wordt sterker en sterker, en Obama doet er niets aan

Sterker nog, de zittende president is aan het bezuinigen op het Amerikaanse leger. En dat terwijl China’s militaire uitgaven elk jaar met meer dan 10 procent stijgen. ‘De misplaatste bezuinigingen in Amerika zullen langdurige, negatieve gevolgen hebben voor ons land,’ waarschuwt Cheney.

4. Door Obama’s loze beloftes vertrouwen Syriërs niet meer op Amerika

In 2012 beloofde Obama actie te ondernemen in Syrië als er chemische wapens zouden worden gebruikt. Toen dat werd bewezen greep de president toch niet militair in. ‘Daardoor geloven de Syriërs nu de IS-propaganda dat Amerika niet te vertrouwen is.’

5. Het plan om Guantánamo te sluiten is levensgevaarlijk

De controversiële gevangenis is volgens Cheney juist ‘veilig, humaan en broodnodig.’ Cheney hoopt dat het Obama niet lukt Gitmo te sluiten. ‘Alleen de ergste van de ergste criminelen zitten vast in Guantánamo. Het zijn de mensen die niet eens worden opgenomen door hun eigen thuislanden.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.