buitenland

UNHCR: kindmigranten onderweg naar Europa gedwongen tot seks

23 oktober 2015

Een toenemend aantal kindmigranten dat naar een veilige Europese bestemming probeert te reizen, wordt onderweg gedwongen tot seks. Daarvoor waarschuwt vluchtelingenorganisatie UNHCR.

De organisatie baseert zich op een reeks getuigenissen van migranten. Volgens woordvoerder Melissa Fleming kan daaruit worden geconcludeerd dat ‘in elk land dat op de route ligt’ vrouwen en kinderen een vergroot risico lopen te worden verplicht tot seksuele daden.

Overlevingsseks

Smokkelaars, criminele bendes en andere migranten zouden achter het misbruik zitten. Als de kinderen niet willen meewerken, worden ze niet geholpen bij de voortzetting van hun reis. De woordvoerder noemt het ‘overlevingsseks’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

UNHCR is bezig om achter het precieze aantal slachtoffers van kindermisbruik te komen, maar roept regeringen nu al op meer te doen om kinderen te beschermen. Vooral kindmigranten die zonder ouders reizen hebben de hulp hard nodig, aldus de vluchtelingenorganisatie.

Speciale behandeling

Geschat wordt dat van de honderdduizenden migranten die Europa binnenkomen eenderde vrouw of kind is. In sommige landen krijgen zij een speciale behandeling, maar dat is niet overal het geval.

Eerder kwamen berichten naar buiten dat in landen als Griekenland en Tsjechië bij de opvang van migranten de mensenrechten stelselmatig worden geschonden. Zo zouden vrouwen en kinderen in erbarmelijke omstandigheden in gevangenissen worden ondergebracht.

Intussen gaat de stroom van migranten richting Europa onverminderd door: in Griekenland kwamen deze week bijna 50.000 nieuwe migranten aan, een recordaantal.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.