Politienota: terreurverdachte wilde dodelijke ziektes verspreiden

10 april 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: EPA

Een Algerijnse terreurverdachte die drie dagen na de aanslagen in Brussel werd opgepakt, had dierlijke materialen bij zich waarmee mensen kunnen worden geïnfecteerd met dodelijke ziektes als cholera en tyfus. De Belgische politie vreest dat het bewijs is dat Islamitische Staat (IS) experimenteert met biologische wapens.

In een interne politienota die in handen is van de Wall Street Journal staat dat de 38-jarige Algerijn Abderrahmane Ameroud bij zijn arrestatie een plastic zak bij zich had met daarin de uitwerpselen en testikels van verschillende dieren. Op jihadistenfora zouden IS-aanhangers worden aangespoord om ‘een mix van water, uitwerpselen en het vlees van dieren tien dagen lang te bewaren, zodat er een giftige reactie optreedt’.

Experimenteren
Hoewel de Belgische politie vrijdag publiekelijk zei dat de gevonden materialen geen concreet gevaar met mee zich brachten, wordt in de interne nota wel gewaarschuwd voor de mogelijke gevolgen van aanraking met het materiaal. Mensen kunnen worden geïnfecteerd met virussen of bacteriën die kunnen leiden tot ‘tyfus, tetanus, colibacillose, botulisme, cholera of listeria’.

Brussel: de daders en verdachten op een rij

‘We hebben goede redenen om te geloven dat Islamitische Staat en sommige aanhangers van IS aan het experimenteren zijn met biologische wapens,’ valt ook te lezen.

Vergevorderde plannen
Ameroud werd op 25 maart opgepakt bij een treinstation in Brussel. Hij wordt ervan verdacht samen met Reda Kriket en de in Nederland opgepakte Anis B. een nieuwe aanslag in Frankrijk te hebben voorbereid. Ze zouden in een vergevorderd stadium zijn. De Algerijn werd in 2005 al een keer veroordeeld voor het plannen van een aanslag voor Al-Qa’ida.

2016-03-25 15:49:57 An agent of a bomb squad unit action touches a suspicious object next to a bomb squad robot at a tramway station on March 25, 2016 in Schaerbeek suburb, Brussels, during a bomb alert as Belgian police arrested a suspect in a fresh anti-terrorist operation. A French police source said the raids in the Brussels suburb of Schaerbeek were related to the arrest of 34-year-old Reda Kriket in Paris on March 24, who was found with heavy weapons and explosives in his apartment. / AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ
Bij de arrestatie van Ameroud bij een treinstation in Brussel was ook de explosieven opruimingsdienst aanwezig. Foto: AFP

De Belgische politie pakte vrijdag zes nieuwe verdachten op rond de aanslagen in Brussel, onder wie Mohamed Abrini. Hij bekende zaterdagavond de ‘man met het hoedje’ te zijn; de derde terrorist op vliegveld Zaventem die zijn explosieven niet liet afgaan.