Syrische rebellen stoppen met vredesgesprekken

18 april 2016Leestijd: 2 minuten
Reddingswerkers halen burgers uit het puin na luchtaanvallen van het Syrische regeringsleger - Foto: AFP

De overkoepelende organisatie voor de Syrische oppositiegroepen (HNC) staakt de vredesgesprekken van de Verenigde Naties (VN) in Genève. De Syrische oppositie zegt ‘met geweld’ te zullen reageren op schendingen van de wapenstilstand door het Syrische regeringsleger.

Vervolgens voegden ze meteen de daad bij het woord en laaide maandag het geweld rondom Aleppo weer op, meldt persbureau AFP.

Oplaaien

Het feit dat de strijd tussen de rebellen en het leger van de Syrische president Bashar al-Assad oplaait is een serieuze bedreiging voor de wapenstilstand, die eind februari werd ingesteld. Ook de VN-vredesgesprekken lopen gevaar.

Lees ook Leger Assad is sterk maar zijn politieke positie zwak  2016-03-04 15:23:40 A poster of Syrian President Bashar al-Assad is seen during a football game between Latakia's Hutteen and Hama's Taliya as part of the Syrian league at the Tishreen Sport City Stadium in Damascus on March 4, 2016. / AFP / LOUAI BESHARA / TO GO WITH AFP STORY BY FAYEZ WEHBE

Het heeft geen enkele zin om door te gaan met de vredesgesprekken als de regering van Assad zich niet houdt aan de wapenstilstand en burgerdoelen bombardeert, zegt een woordvoerder van de Syrische oppositie maandag. ‘Als dingen zo doorgaan is er helemaal geen zicht op een politieke oplossing,’ aldus HNC-woordvoerder Abdulhakim Bashar. Een ander lid van de HNC spreekt van een ‘impasse’.

De wapenstilstand heeft geen betrekking op de terreurgroepen Islamitische Staat (IS) en Al-Nusra: die mogen door alle partijen nog worden aangevallen.

Offensief

Syrische rebellen startten maandag een offensief op de strategisch belangrijke vlakte van al-Ghab in de provincie Latakia. De groep zelf verklaarde ook overwinningen te hebben geboekt in Hama, wat ook in het westen van Syrië ligt. Ze zouden nu de stad Khirbat al-Naqus bijna helemaal onder controle hebben. Dat zegt althans het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Maandag sprak de speciale Syrië-gezant voor de VN Staffan de Mistura opnieuw met zowel vertegenwoordigers van de HNC als de regering van Assad.  Het Syrische leger bombardeerde afgelopen weekend stellingen van de rebellen vanuit de lucht. Volgens het Observatorium is het dodental in Aleppo het hoogste aantal sinds de start van het staakt-het-vuren. Er zouden afgelopen weekeinde minstens zes burgers om het leven zijn gekomen bij Syrische luchtaanvallen. Daarnaast kwamen er nog 16 burgers om het leven doordat rebellen regeringsgebieden beschoten.

Hoe dan ook blijft de toekomst van president Bashar al-Assad het grootste discussiepunt bij de vredesgesprekken. De Syrische oppositie wil hem zo snel mogelijk van het toneel zien verdwijnen, evenals verschillende westerse landen. De regering zelf noemt een vertrek van Assad echter een ‘rode lijn’ die niet overschreden mag worden. De regering weigert dan ook te onderhandelen over een eventueel vertrek van de president.