buitenland

VN: Rusland en Amerika moeten succes Syrisch bestand ‘garanderen’

01 maart 2016

Rusland en Amerika moeten stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat het staakt-het-vuren in Syrië werkt. Lukt dat niet, dan moeten de vredesgesprekken over Syrië in Genève wellicht (weer) worden uitgesteld.

Dat zegt de speciale Syrië-gezant van de Verenigde Naties Staffan de Mistura dinsdag tegen persbureau Reuters. Een van de voornaamste redenen voor de wapenstilstand, is zodat de vredesgesprekken op een rustige manier kunnen worden hervat.

Optimistisch

De wapenstilstand ging afgelopen zaterdag van kracht. Sindsdien hebben verschillende partijen zich optimistisch geuit over de uitwerking ervan. De overkoepelende organisatie voor de Syrische oppositiegroepen (HNC) en het Syrische regeringsleger hebben echter beschuldigingen over en weer geuit over schendingen van het akkoord. Verschillende partijen die de voortgang wapenstilstand observeren spreken echter van een flinke daling in het aantal burgerdoden in Syrië sinds het bestand inging.

Toch kritiseert De Mistura het optreden van de Russen en de Amerikanen. Die twee landen moeten informatie delen over de voortgang van de wapenstilstand, aangezien de ‘VN daar niet bij betrokken is,’ zegt hij.

Hij vraagt Rusland en Amerika om informatie met elkaar te delen en de situatie te observeren met drones en satellieten. Het inzetten van mensen op de grond is simpelweg te gevaarlijk.

Verschoven

De vredesgesprekken staan gepland voor maandag 7 maart, en kunnen ‘enigszins’ verschoven worden. Hij heeft de gesprekken vooralsnog verplaatst naar woensdag 9 maart. ‘Ik wil niet dat de gesprekken ontaarden in een discussie over schendingen van het bestand, ik wil dat we de kern van het hele probleem adresseren,’ aldus De Mistura.

De VN verklaarde eerder de wapenstilstand vooral te willen gebruiken om humanitaire hulp te sturen naar burgers in nood. Ook moet het gebruikt worden om de vredesgesprekken, die nu al meer dan een maand worden getraineerd, te hervatten en af te ronden.

De regering in Damascus zegt dat inwoners die eerder plannen maakten om te gaan vluchten, dit nu heroverwegen in verband met de wapenstilstand. De Mistura gaat ervan uit dat veel Syriërs die het land zijn ontvlucht, terug zullen willen keren op het moment dat verkiezingen in het vooruitzicht worden gesteld. ‘Vooral als we ook nog een groot Marshall-plan hebben om Syrië opnieuw op te bouwen,’ zegt hij. Eerder zei de Syrische president Bashar al-Assad al in april nieuwe parlementsverkiezingen te willen uitschrijven.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.