buitenland

‘Een staakt-het-vuren betekent nog niet dat de wapens zwijgen’

15 februari 2016Leestijd: 2 minuten

Als er in Syrië een wapenstilstand komt, dan betekent dat niet dat alle partijen stoppen met het gebruiken van wapens. Een staakt-het-vuren houdt in ‘dat wordt geprobeerd te voorkomen dat de terroristen hun posities versterken’.

Dat zei de Syrische president Bashar al-Assad in een verklaring op de tv. Tijdens een bestand wordt niet toegestaan dat de terroristen wapens, uitrusting of manschappen verplaatsen. Ook is het versterken van hun stellingen niet toegestaan, aldus de Syrische dictator.

Rebellenbolwerk

Afgelopen week kwamen onderhandelaars uit zeventien landen, waaronder de Verenigde Staten en Rusland, overeen dat er binnen een week een wapenstilstand van kracht moet zijn in Syrië. Die moet onder meer de noodzakelijke humanitaire hulp op gang brengen.

Maar, zo werd duidelijk: de strijd tegen terreurorganisaties Islamitische Staat (IS) en Jabhat al-Nusra gaat gewoon door. Ook Rusland kondigde aan de bombardementen niet te stoppen.

Het staakt-het-vuren geldt dus voor het geweld tussen het Syrische regeringsleger en zijn vijanden, bijvoorbeeld de rebellen die hun bolwerk Aleppo verdedigen. Assad beschouwt al zijn gewapende tegenstanders als terroristen. Rusland steunt hem met bombardementen.

Kalifaat

De Syrische president zei onlangs dat hij door zal blijven gaan totdat hij heel Syrië weer in handen heeft. Gaat hij dan, met hulp van zijn bondgenoten, ook IS-gebied binnentrekken?

Het Syrische leger zou inderdaad overwegen om de terreurbeweging een kopje kleiner te maken, waren de berichten dit weekeinde. Het zou al begonnen zijn: volgens een bron binnen de legerleiding hebben troepen de afgelopen twee dagen sleutelposities op de provinciale grens tussen Hama en Raqqa weten in te nemen. Raqqa geldt als de ‘hoofdstad’ van het kalifaat. Het plan is om nog verder te gaan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.