Belgische OM houdt situatie rondom Abdeslam stil

06 april 2016Leestijd: 2 minuten
Abdeslam met op de achtergrond het appartement in Molenbeek waar hij zich maandenlang schuilhield - Foto: AFP

Het Belgische Openbaar Ministerie wil op voorhand niets zeggen over het tijdstip of de plaats van uitlevering van terreurverdachte Salah Abdeslam naar Frankrijk. Het is al een aantal dagen stil rond de terrorist.

Zijn advocaat Sven Mary heeft van zijn stafhouder een communicatieverbod opgelegd gekregen, schrijft het Belgische weekblad Knack.

‘Dictatuur’

Mary moet telkens opnieuw naar zijn stafhouder bellen, voordat hij antwoord mag geven op vragen van de pers. De advocaat is boos over het verbod: ‘Dat ik niets mag zeggen over mijn cliënt Salah Abdeslam, is nu wel duidelijk. Men wil mij het zwijgen opleggen wat dat betreft’.

Lees ook Komen ‘nieuwe’ EU-plannen voor grenscontrole dan eindelijk van de grond?2016-02-24 16:51:00 Hungarian soldiers control with their Russian-made Mi-8 helicopter the metal fence-saved border line at Asotthalom border station of the Hungarian-Serbian border on February 24, 2016. Hungary reported a sharp rise in the numbers of migrants breaching its southern borders in February, the first significant surge since the frontiers were sealed last year. / AFP / Csaba SEGESVARI

Mary noemt het communicatieverbod ‘onaanvaardbaar’, vooral aangezien Abdeslam donderdag opnieuw voor de rechter moet verschijnen. Zijn advocaat verwacht dan opnieuw veel vragen van de media.

‘Als ik dan toch niets mag zeggen, dan moet mijn stafhouder het zelf maar komen oplossen. Dan moet zij de 100 journalisten die staan te wachten maar van antwoord dienen. Dan moet zij de duizenden aanvallen die ik stilzwijgend moet incasseren maar pareren. Zij moet haar verantwoordelijkheid opnemen en mij verdedigen als ik moet zwijgen. Als dat niet gebeurt, zijn we de tijd van de dictatuur nabij,’ zegt Mary tegen persbureau Belga.

Het Belgische federaal parket wil zelf ook niets zeggen over de uitlevering van Abdeslam wegens ‘evidente veiligheidsredenen’. De overdracht wordt pas gemeld op het moment dat hij voltrokken is.

Zwijgrecht

De rechtbank in Brussel gaf vorige week groen licht voor de uitlevering. Abdeslam werd halverwege maart opgepakt in de Brusselse deelgemeente Molenbeek, vier dagen voordat de Belgische hoofdstad werd getroffen door dodelijke aanslagen. België en Frankrijk beslissen samen wanneer hij wordt uitgeleverd.

Eerder zei Mary dat Abdeslam bereid is om samen te werken met de Franse autoriteiten en dat hij zo snel mogelijk wil worden uitgeleverd. Hij claimt zelf dat zijn rol bij de aanslagen in Parijs miniem was. Na de aanslagen in Brussel beriep Abdeslam zich op zijn zwijgrecht. Het is nu, mede door het communicatieverbod van Mary, niet bekend of hij dat nog altijd doet.