Discriminatie LHBT’ers verdeelt Republikeinse partij

08 april 2016Leestijd: 2 minuten
AFP

De Republikeinse partij, die het toch al zo moeilijk heeft dit verkiezingsjaar, kent een nieuw schisma.  Toen het Hooggerechtshof vorig jaar het homohuwelijk mogelijk maakte, leidde dit tot een backlash van jewelste in staten als North Carolina en Mississippi.

Daar zijn de laatste maanden wetten aangenomen die het mogelijk maakt mensen uit de categorie Lesbisch Homo Biseksueel Transgender (LGBT) uit te sluiten van bepaalde diensten. Dus als een lesbische vrouw in Jackson of Charlotte voor een behandeling aanklopt bij een fysiotherapeut, kan die haar op grond van zijn religieuze (‘Bah, nee zeg!’) overtuigingen weigeren.

Imago

De voorstanders van deze onaangelengde discriminatie hebben echter buiten één koppige waard gerekend: enkele grote bedrijven die op het punt stonden om belangrijke investeringen in de betreffende staten te doen, hebben dat plan met het oog op hun imago laten varen. Daarom heeft de staat Georgia bijvoorbeeld te elfder ure eieren voor haar geld gekozen en geen wet op de vrijheid van religie – de basis voor deze nieuwe discriminatie van de LHBT’ers – het licht doen zien. In de top van die bedrijven vindt je dikwijls belangrijke Republikeinen die meestal een flinke duit in het campagnezakje doen.

Jennifer Hazelwood uit Brandon (Mississippi) zei tegen de krant The Boston Globe in haar nopjes te zijn met de deze week aangenomen wet op de religieuze vrijheid. ‘Ik vind dat onze christelijke waarden te grabbel worden gegooid en voelde mij onbeschermd.’

Brandende kwestie

De vraag die Charlotte (North Carolina) dezer dagen in zijn ban houdt, is van welke openbare toiletten de biseksuelen en transseksuelen gebruik mogen maken. De conservatieven vinden dat voor zowel voor het kleine als voor het grote werk, het geslacht zoals aangegeven op het geboortebewijs staat de doorslag moet geven. De transgenders zelf houden liever hun meest recente verschijningsvorm aan. Dus de man die tot vrouw is omgetoverd, gaat naar de dames-wc. De gouverneur en het stadsbestuur zijn het over deze brandende kwestie volstrekt oneens.

In North Carolina, dat door deze kwestie een miljoeneninvestering van PayPal goed voor vierhonderd arbeidsplaatsen misloopt, hebben nu al honderdtwintig bedrijven geprotesteerd tegen de wet op religieuze vrijheid. Het is opmerkelijk hoe snel ook de houding van het bedrijfsleven tegenover LHBT ten goede is veranderd. Want nog slechts vijf jaar geleden verklaarden maar twee bedrijven zich voorstander van het homohuwelijk. Het arrest van het  Hooggerechtshof dat dit mogelijk maakte, kwam tamelijk onverwacht.