buitenland

Tsipras: Eenzijdige Turkse eisen blokkeren NAVO-missie

22 april 2016Leestijd: 2 minuten

Turkije stelt te hoge eisen bij de uitvoering van de migratiedeal. De eisen vormen onder meer een obstakel voor een NAVO-missie in de Egeïsche Zee die erop gericht is de migratiestroom terug te dringen.

Dat zegt de Griekse premier Alexis Tsipras vrijdag na een gesprek met NAVO-baas Jens Stoltenberg.

Toegang

Verschillende schepen doen mee aan de NAVO-missie in de Griekse en Turkse wateren. De Turken veroorzaken obstakels voor de schepen, zegt Tsipras. Zo zou er geen complete operationele toegang zijn tot alle gebieden in de regio.

‘Het is duidelijk dat de obstakels voortvloeien uit de eenzijdige eisen en positie van Turkije,’ zei Tsipras. Volgens hem zouden dezelfde positie hebben gezorgd voor meerdere activiteiten die het luchtruim van de Grieken schenden.

Stoltenberg liet zich gelatener uit: ‘Onze collectieve pogingen maken echt verschil. Er is een significante afname in het aantal mensen dat vanuit Turkije via de Egeïsche Zee naar Griekenland reist, zegt de NAVO chef.

Lees ook Migratie vanuit Turkije naar Griekenland stijgt opeens weerArchiefbeeld van migranten in het Griekse vluchtelingenkamp bij Idomeni, vlakbij de grens met Macedonië - Foto: AFP

Niet hermetisch

Hoewel dit klopt, bleek vrijdag uit nieuwe cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) ook weer dat er in de afgelopen dagen juist weer sprake is van een stijging in het aantal migranten dat de oversteek waagt. De verklaring hiervoor is nog onbekend: mogelijk heeft het met het mooie weer te maken, of worden mensensmokkelaars creatiever op die route.

‘De route is niet langer hermetisch afgesloten,’ luidde een sombere verklaring van de IOM. Aan het begin van april lagen de cijfers ‘letterlijk op nul’, waarna ze weer begonnen toe te nemen. In de afgelopen dagen arriveerden ongeveer 150 mensen per dag vanuit Turkije in Griekenland.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.