Kerry: al maanden geen IS-aanval in Irak

08 april 2016Leestijd: 2 minuten
Troepen van het Iraakse leger hebben het stadje Hit veroverd op IS - Foto: AFP

Iraakse militaire antiterreureenheden zijn het centrum van de stad Hit binnengevallen. Ze hebben de terroristen van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) succesvol uit het centrum van de stad weten te verdrijven, en duizenden burgers weten te evacueren.

Dat meldt de Iraakse staatstelevisie op vrijdag. Het offensief werd uitgevoerd in samenwerking met de Amerikanen, die luchtaanvallen uitvoerden op IS.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry voegde daar vrijdag aan toe dat IS al maandenlang geen offensief heeft uitgevoerd. Hiermee hint hij op de vermoedelijke verzwakking van de terreurbeweging.

Strategisch

De stad Hit ligt in de provincie Anbar in het westen van Irak en had voor de opkomst van IS een bevolking van ongeveer 100.000. Het stadje is niet zo groot, maar ligt op een strategisch punt bij de rivier de Eufraat en vlakbij een luchtbasis die door de Amerikanen wordt gebruikt om Iraakse troepen te trainen.

Een woordvoerder van het Iraakse leger meldt aan persbureau Reuters dat er nog altijd wordt gevochten. De stad zou nog niet helemaal vrij zijn van IS-terroristen. Doordat leden van IS guerrillatechnieken aanhouden in de stad, is het moeilijk te zeggen wanneer ze allemaal verdreven zijn.

Wel lijkt het Iraakse leger optimistisch: ‘We zitten ze nog altijd op de hielen. Hopelijk is de complete bevrijding van de Anbar-provincie binnen enkele dagen een feit,’ aldus de woordvoerder. Mocht dat lukken, dan wordt IS een flink stuk in westelijke richting teruggedrongen.

Ondertussen in Syrië Veel verwarring na massa-ontvoering ISIraqi government forces gather under a billboard bearing slogans of the Islamic State (IS) group and its trademark flag, in the town of Heet, in Iraq's Anbar province, which they are battling to retake from IS jihadists, on April 7, 2016. Earlier in the month Iraqi security forces recaptured parts of Heet, which was one of the largest population centres in Anbar province still held by the Islamic State (IS) group, but other areas remain under jihadist control. / AFP PHOTO / MOADH AL-DULAIMI

Kalifaat

Het is nog altijd niet bekend wanneer het Iraakse leger officieel een offensief uitvoert in Mosul, de miljoenenstad die in juni 2014 werd ingenomen door IS. Er wordt al meer dan een jaar gesproken over een offensief voor de herovering van de stad, onder leiding van de Amerikanen. Eerder deze week waren berichten dat het offensief was begonnen, maar het is nu voor onbepaalde tijd stopgezet.

De stad heeft een symbolische betekenis: het was de stad waarin IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi zijn ‘kalifaat’ uitriep. Eerder verklaarde het Iraakse leger dat de herovering van Mosul zou inhouden dat het kalifaat in Irak feitelijk niet meer zou bestaan.