Veel verwarring na massa-ontvoering IS

08 april 2016Leestijd: 2 minuten
Het Iraakse leger onder een bord van IS - bron:AFP

Islamitische Staat (IS) bewijst dat het nog lang niet is verslagen. De terreurbeweging heeft deze week een cementfabriek ten noordoosten van Damascus overvallen, en vermoedelijk meer dan honderd werknemers gevangengenomen.

Wat er met hen is gebeurd, is onduidelijk: eerst waren er berichten dat de arbeiders waren vermoord. Reuters en het Russische medium Sputnik meldden dat 175 medewerkers waren omgebracht, maar Reuters trok dat bericht later in.

Cementfabriek

Het Syrische staatspersbureau SANA meldde dat er begin deze week meer dan driehonderd werknemers van de al-Badiyah cementfabriek na de IS-aanval zijn verdwenen. De slachtoffers waren aan het werk in de fabriek net buiten de plaats al-Dumeir, 40 kilometer van de Syrische hoofdstad, toen de extremisten die overvielen.

Lees ook: Belgische jihadist belt moeder: blijf weg van drukke plaatsen

Familieleden konden daarna geen contact meer krijgen met de werknemers. Volgens ooggetuigen uit de buurt reden de IS-extremisten zo’n 125 gevangenen in talrijke auto’s naar een gebied dat onder controle staat van de terreurbeweging. De vraag is wat er met de rest van de werknemers is gebeurd.Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldde donderdag dat 140 werknemers aan de IS-aanvallers zijn ontsnapt. De overige 170 zouden gevangen zijn genomen door de jihadisten. De terreurgroep probeerde bij de verrassingsaanval ook een regeringsvliegveld te veroveren, maar dat mislukte.

Opmars

De aanval kan worden gezien als wraak voor de opmars van het Syrische regeringsleger de afgelopen tijd. Eerst werd de antieke stad Palmyra onder de voet gelopen, later werd het dichtbijgelegen Al- Qaraytain veroverd. Deze plaatsen waren sinds vorig jaar in handen van IS. Vandaag meldde Washington Post dat ‘door Turkije gesteunde’ rebellen in het noorden van Syrië IS langzaam maar zeker verdrijft uit de gebieden in het grensgebied met Turkije.

Het recentste succes in deze strijd is de verovering van de strategisch gelegen plaats Al-Rai, tientallen kilometers verwijderd van Aleppo. De rebellen zijn gelieerd aan het Vrije Syrische Leger. Tegelijkertijd gaan de bombardementen van zowel de Russische luchtmacht als die van de Amerikaanse strijdkrachten gewoon door.