Premier IJsland eerste politieke slachtoffer Panama Papers

05 april 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: EPA

De premier van IJsland, Sigmundur David Gunnlaugsson, kondigde dinsdagmiddag zijn aftreden aan. Daarmee is hij het eerste politieke slachtoffer van de onthulling van de Panama Papers.

Door de dag heen werd duidelijk dat de positie van de premier onhoudbaar was geworden. Uit de Panama Papers blijkt dat Gunnlaugssons echtgenote Anna een offshorefirma heeft die obligaties bezit van drie IJslandse banken die door de recessie omvielen.

Eigen belang
Als premier van IJsland steunde Gunnlaugsson bovendien een beweging die schuldeisers van deze banken wilde uitbetalen. Hij had zelf belang bij de uitbetaling van de schulden. In IJsland werd door politieke partijen en duizenden demonstranten woedend gereageerd op de onthullingen.

Gunnlaugsson probeerde dinsdag eerst nog vervroegde verkiezingen uit te roepen, maar de president van het land weigerde het parlement te ontbinden. Kort daarna maakte Gunnlaugsson zijn vertrek bekend.

Nederlanders
Dinsdag werd meer bekend over wie precies in de documenten over internationale belastingontwijking voorkomen. Het zou ook gaan om honderden Nederlanders, onder wie oud-voetballer Clarence Seedorf. Seedorf zou sponsorcontracten hebben afgesloten met een bedrijf op de Britse Maagdeneilanden.

Andere namen op de lijst zijn mensen rondom de Russische president Vladimir Poetin, de Oekraïense leider Petro Porosjenko en stervoetballer Lionel Messi.

Panama Papers: wie staan erin? En vier andere vragen

Schimmig, maar ook illegaal?
Een offshorefirma wordt opgezet in een belastingparadijs en schermt de investeerders of eigenaars af met vaak nietszeggende namen. Zo wordt belasting over het vermogen van mensen ontweken en mogelijk ontdoken.

Jean Dohmen: Belastingontwijking is niet illegaal, wel oneerlijk

Deze belastingconstructies zijn alleen illegaal als de genoemde personen hun bezittingen niet hebben gemeld bij het doen van hun belastingaangifte. Het is niet bekend of de genoemde personen, de premier van IJsland incluis, ook echt de wet hebben overtreden.