Burgemeester Antwerpen: Deel smakeloze Erdogan-grappen op sociale media

16 april 2016Leestijd: 2 minuten
Angela Merkel schudt Erdogan de hand tijdens een staatsbezoek in Ankara begin februari - Foto: AFP

Bart de Wever, voorzitter van het Belgische N-VA en burgemeester van Antwerpen, is woedend over de rel met de Duitse komiek Jan Böhmermann en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Hij roept de Duitsers op om de tekst van de komiek over Erdogan ‘massaal te delen op Facebook, hoe smakeloos die ook is’.

Daarna moeten de Duitsers zichzelf gaan aangeven bij de politie, ‘zodanig dat die iedereen moet vervolgen. Hij heeft flinke kritiek op de Duitse bondskanselier Angela Merkel in het Belgische programma TerZake.

Grappen

‘Er zijn kantelmomenten waarop Europa zijn waarden niet meer durft te verdedigen. Dit is een van die momenten,’ zegt De Wever. Het is een reactie op de beslissing van de Duitse regering om de Duitse komiek Böhmermann strafrechtelijk te laten vervolgen wegens satirische grappen over Erdogan. De Turkse president deed vorige week aangifte tegen de Duitser wegens belediging van een buitenlands staatshoofd, een zeer oud wetsartikel uit het Duitse wetboek van strafrecht.

Merkel heeft zich met de migratiecrisis ‘totaal afhankelijk gemaakt’ van Turkije, zegt De Wever. ‘Hij gebruikt die ruimte om zijn regels en zijn visie op de democratie op te leggen. Daar mag je toch nooit aan toegeven?’

Erdogan staat erom bekend het niet zo nauw te nemen met de persvrijheid. Onlangs nog stonden twee journalisten van de links-seculiere krant Cumhuriyet voor de rechter wegens het ‘lekken van staatsgeheimen’ en ‘spionage’, in een reportage over mogelijke Turkse wapenleveranties die uiteindelijk vermoedelijk bij terreurbeweging Islamitische Staat (IS) zijn terechtgekomen.

Lees ook Merkels stem was doorslaggevend bij beslissing om komiek te vervolgen2016-04-15 14:57:04 (FILES) This combo made with file pictures shows Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) in Lima on February 2, 2016 and German TV comedian Jan Böhmermann on February 22, 2012 in Berlin. German Chancellor Angela Merkel on April 15, 2016 authorised a Turkish demand for criminal proceedings against Boehmermann over a crude satirical poem about President Recep Tayyip Erdogan in a bitter row over free speech. / AFP PHOTO / dpa AND AFP PHOTO / Britta PEDERSEN AND SEBASTIAN CASTAÑEDA / Germany OUT

Toestemming

Merkel zei vrijdag dat het aan de rechter is om te beslissen of Böhmermann schuldig is, niet aan de politiek. Toch moest de regering eerst toestemming geven om vervolging te laten doorgaan. Dat gebeurde niet unaniem: de stem van Merkel was doorslaggevend bij het maken van de beslissing.

De Duitse advocaat van Erdogan gaf deze week aan ‘tot het uiterste’ te willen gaan om Böhmermann te laten veroordelen. Hij verwacht niet dat het een hoge straf wordt, maar wel een ‘die hem weer op het rechte pad’ brengt.