#Turkije

Erdogan gaat tot het uiterste tegen ondergedoken komiek

13 april 2016Leestijd: 2 minuten

De Duitse raadsman van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil alle rechtsmiddelen benutten om ervoor te zorgen dat Erdogan zijn gelijk haalt. De Turkse president hoopt dat de betrokkene wordt bestraft.

De komiek, Jan Böhmermann, moet duidelijk worden gemaakt dat hij ‘het in de toekomst uit zijn hoofd laat om nog zoiets te doen’, zegt Erdogans advocaat Michael-Hubertus von Sprenger.

Rechte pad

De advocaat rekent niet op een zware straf voor Böhmermann, maar wel ‘een die hem op het rechte pad kan terugbrengen om de satire te beoefenen en niet de onbeschofte belediging’. Erdogan heeft aangifte van belediging gedaan tegen Böhmermann. De komiek las vorige week tijdens een uitzending van zijn programma op de Duitse omroep ZDF een gedicht voor waarin hij Erdogan onder meer uitmaakte voor pedofiel en geitenneuker.

Böhmermann zou dinsdag uit angst voor boze aanhangers van Erdogan zijn ondergedoken en staat onder politiebescherming. De cabaretier laat de volgende aflevering van Neo Magazin Royal, zijn satirische tv-programma waarin hij eerder Erdogan belachelijk maakte, voorlopig even voor wat het is.

Pijnlijk

Numan Kurtulmuş, de Turkse vicepremier, zei volgens de Duitse omroep ARD dat de video niet alleen een belediging is voor president Erdogan, maar voor alle 78 miljoen Turken. Hij zou het zelfs een ‘misdaad tegen de menselijkheid’ hebben genoemd. Belediging van een buitenlands staatshoofd is volgens artikel 103f in het Duitse Wetboek van Strafrecht strafbaar in Duitsland, er staat maximaal drie jaar cel op.

De Duitse regering onderzoekt of de komiek zich daar daadwerkelijk schuldig aan heeft gemaakt. De kwestie is pijnlijk voor bondskanselier Angela Merkel, omdat zij de Turken te vriend wil houden na de totstandkoming van de migratiedeal, waarbij ze een hoofdrol speelde. Ze noemde de satirische video in een telefoongesprek met de Turkse premier Ahmet Davutoglu ‘bewust kwetsend’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.