Amerika nadert frontlinie in Irak, meer troepen tegen IS

19 april 2016Leestijd: 1 minuut
Iraakse soldaten vlakbij de frontlinie in de Niniveh-provincie in Noord-Irak - Foto: AFP

Het Amerikaanse leger gaat meer troepen naar Irak sturen om terreurbeweging Islamitische Staat (IS) te bestrijden. Het is de bedoeling dat nieuwe eenheden dichter bij de frontlinie worden geplaatst.

De Amerikanen worden nog altijd geacht een adviserende rol te vervullen voor de Iraakse regeringstroepen, meldt persbureau Reuters. Ook bij nieuwe troepen die worden ingezonden, is het niet de bedoeling dat zij direct het gevecht aangaan met leden van IS.

Helikopters

De Amerikaanse president Barack Obama is fel tegenstander van een grondoorlog met IS. Maandagnacht zeiden Amerikaanse officieren dat Washington ongeveer 200 nieuwe troepen naar Irak zal sturen. Ze zullen de Irakezen adviseren, vooral ter voorbereiding van de herovering van Mosul. Ook sturen ze Amerikaanse Apache-gevechtshelikopters die kunnen worden ingezet als luchtsteun, en extra langeafstandsraketten.

Lees ook Syrische rebellen stoppen met vredesgesprekken

De miljoenenstad Mosul is sinds juni 2014 in handen van IS. Het Iraakse leger zint al geruime tijd op de herovering van de stad.

Kalifaat

Mosul heeft een symbolische betekenis: het was de stad waarin IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi zijn ‘kalifaat’ uitriep. Eerder verklaarde het Iraakse leger dat de herovering van Mosul zou inhouden dat het kalifaat in Irak feitelijk niet meer zou bestaan.

De verwachting is dat Mosul tegen het einde van dit jaar wel weer in Iraakse handen zal zijn, zei Obama maandagavond.  De stad ligt op ongeveer 400 kilometer afstand van de hoofdstad Bagdad, en ligt op een strategisch punt waar veel toevoerroutes doorheen lopen.