Teruglezen: Liveblog over zoektocht naar daders Parijs

16 november 2015Leestijd: 8 minuten
'AFP'

Volg hier alles over de aanslagen in Parijs: volgens politiebronnen zijn vijf van de terroristen tussen 2013 en 2015 in Syrië geweest.

Dit liveblog is nu gesloten. Lees hier onder de belangrijkste punten van vandaag terug.

22.15 – Wat weten we tot nu toe over de mensen achter de aanslagen in Parijs. Bekijk hier een overzicht.

19.15 – Amerika gaat geen grondtroepen inzetten in Syrië of in Irak. ‘Dat zou een verkeerde strategie zijn,’ zei de Amerikaanse president Barack Obama in een speech. ‘We zouden dan grote gebieden veroveren zonder dat duidelijk wordt hoe we daar weer weg komen, zoals we in Irak in 2003 hebben meegemaakt. Amerika gaat niet eerst schieten en daarna richten. Er moet een strategie zijn die ook kan worden volgehouden.’

18.55 – Drie van de verdachten van de aanslagen in Parijs stonden op de Belgische terreurlijst. Het gaat om de broers Saleh en Brahim Abdeslam en om Bilal Hadfi die zichzelf opblies bij het Stade de France. Brahim blies zichzelf op in het restaurant Comptoir Voltaire. Saleh is nog voortvluchtig.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

18.44 – Mohamed Abdeslam, broer van twee terreurverdachten, zegt niets te weten van de radicale plannen van zijn broers. Dat zei hij maandag tijdens een persconferentie. ‘We wisten van niets. We hebben niets gemerkt; mijn twee broers waren gewoon normaal. We weten niet wat er is gebeurd. Op geen enkel moment konden we bevroeden dat mijn broers hierbij betrokken waren,’ zei hij. Abdeslam werd in eerste instantie opgepakt, maar later weer vrijgelaten wegens een sluitend alibi.

17.59 – De Duitse politie heeft een Algerijnse man opgepakt in verband met de aanslagen in Parijs, meldt persbureau Reuters.

17.07 – De Nederlandse politie heeft meerdere tips binnengekregen over een mogelijk verblijf van de voortvluchtige Salah Abdeslam in Nederland. Zo zou hij maandagochtend zijn overgestapt in een auto met Frans kenteken in de Rotterdamse wijk Hillegersberg. Ook zou hij zijn gezien bij een hotel in Assen.
‘De politie neemt alle tips serieus, maar ze hebben tot nu toe niets opgeleverd,’ zegt Wim de Bruin van het landelijk parket tegen elsevier.nl. ‘We hebben op dit moment geen aanleiding om te denken dat de verdachte zich in Nederland bevindt,’ onderstreept hij, ‘maar het is goed dat Nederlanders alert zijn’.

16:53 – Na de speech van de Franse president Hollande krijgt hij een staande ovatie van de parlementsleden. Hollande zei onder meer de militaire acties tegen Islamitische Staat te willen uitbreiden.

16:42 – Nederlandse gevechtsvliegtuigen zullen niet boven Syrië gaan vliegen om daar Islamitische Staat te bombarderen. De aanslagen in Parijs hebben daar niets aan veranderd, melden politici van regeringspartijen VVD en PvdA. Momenteel worden alleen bombardementen boven Irak uitgevoerd.

16:24 – De Amerikaanse president Barack Obama zegt op de G-20 top in Antalya dat de CIA geen aanwijzingen had voor de aanslagen in Parijs. Tegelijkertijd spreekt de Franse leider François Hollande voor het Franse parlement. De aanslagen in Parijs zorgen voor vastberadenheid bij de Fransen om IS te vernietigen, aldus Hollande. De president zegt een resolutie van de VN-veiligheidsraad te willen om een gezamenlijke coalitie tegen IS te beginnen. De noodsituatie in Frankrijk wordt verlengd met drie maanden.

15:48 – Eerder op maandag brak paniek uit bij het Paleis van Justitie in Amsterdam na de ontdekking van een Belgische auto geregistreerd in Molenbeek.

15:27 – De Italiaanse politie is op zoek naar een zwarte Seat Ibiza, die is gezien in de buurt van Turijn. In de auto bevindt zich de 32-jarige Baptiste Burgy. De Franse autoriteiten verdenken de Fransman van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs, schrijft de Italiaanse krant La Stampa.

14:59 – De geïdentificeerde terroristen Omar Ismail Mostefai, Salah Abdeslam, Ibrahim Abdeslam, Bilal Hafdi en Sammy Amimour zijn tussen 2013 en 2015 in Syrië geweest, meldt BMTV. Een zesde persoon, Ahmad Al-Mohammad, had een Syrisch paspoort bij zich dat niet kan worden gecontroleerd.

14:42 – De politieactie in Molenbeek stond in het teken van de arrestatie van Salah Abdeslam, maar hij is niet gevonden, schrijft De Morgen.

14:37 – Bij de bommelding in het centrum van Brussel gaat het om een vals alarm. Er zijn geen explosieven aangetroffen.

14:11 – De politieacties in Molenbeek zijn volgens burgemeester Françoise Schepmans beëindigd. Er zijn geen verdachten gearresteerd, maar er is wel een aanhouding gedaan. Dat laat RTBF weten. Schepmans geeft geen duidelijkheid over de resultaten van de actie. Van de zeven verdachten die dit weekeinde zijn opgepakt, zijn er inmiddels vijf op vrije voeten.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

13:48 –In het centrum van Brussel is een bommelding gedaan. Ontruimingsdienst DOVO bereidt een onderzoek voor bij een verdachte auto met Frans kentekenplaat, meldt VTM. Er is een aantal voorwerpen uit de auto gehaald. De buurt is afgesloten.

13:23 – De politieactie in de Brusselse wijk Molenbeek staat in het teken van de arrestatie van Salah Abdeslam, zegt het Belgische Openbaar Ministerie tegen het Franse persbureau AFP.

13:20 – Mohamed Abdeslam, een van de broers die in verband werd gebracht met de aanslagen in Parijs, is vrijgelaten door de politie. Zijn advocaat Nathalie Galant zegt tegen RTBF dat hij ‘een stevig alibi’ had.

13:09 – Journalisten mogen geen beelden maken van de gebeurtenissen in de Belgische wijk Molenbeek. Agenten hebben dat verboden. Verschillende verslaggevers lieten via Twitter weten dat ze een aantal luide knallen hoorden.

12:55 – De politieactie in Molenbeek lijkt nog steeds bezig. Volgens VTM Nieuws heeft de politie een huis aan de Delaunoystraat omsingeld en heeft een verdachte zich via het dakraam overgegeven.

12:30 – De gearresteerde verdachte in Molenbeek is niet Salah Abdeslam. Dat heeft het Belgische Openbaar Ministerie gezegd tegen de Waalse zender RTBF.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

11:55 – Volgens VTM Nieuws en de Franse krant Sud-Ouest is de man die vanmorgen in Molenbeek is gearresteerd Salah Abdeslam, de vermoedelijke dader die wist te ontvluchten na de aanslagen vrijdag. Er was een internationaal opsporingsbevel uitgegeven voor Abdeslam. Hij is een van de drie broers die betrokken zouden zijn bij de aanslagen in Parijs. Het openbaar ministerie wil de arrestatie van Abdeslam niet bevestigen.

11:40 – Turkse autoriteiten hebben de Franse politie tweemaal gewaarschuwd voor een van de terroristen achter de aanslagen in Parijs, Omar Ismail Mostefai. Dat meldt de Britse krant The Guardian. In december 2014 en juni 2015 heeft de Turkse politie voor Ismail Mostefai gewaarschuwd, maar ze kregen geen reactie van hun Franse collega’s. Pas na de aanslagen in Parijs wilde de Franse politie meer weten over Ismail Mostefai.

10:55 – Agenten voeren opnieuw een actie uit in de Belgische wijk Molenbeek. Ze hebben de bewoners verzocht de gordijnen te sluiten. Agenten hebben één verdachte opgepakt, schrijft De Morgen. Volgens VTM Nieuws zijn er rookbommen gebruikt door de politie.

Zondag zeiden verschillende Belgische politici al dat er een verband is tussen Molenbeek en de aanslagen in Parijs.

10:40 – De geïdentificeerde terrorist Samy Amimour zou volgens het Franse persbureau AFP twee jaar geleden naar Syrië zijn vertrokken. Eerder probeerde hij al naar Jemen te gaan, maar werd toen tegengehouden door de anti-terreurdienst.

 

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

10:23 – Het Franse federale parket heeft ook een vijfde terrorist geïdentificeerd. Ahmad Al-Mohammad blies zichzelf op in de buurt van het Stade de France. Volgens zijn paspoort werd hij in 1990 in Syrië geboren, maar de authenticiteit van het document moet nog worden bevestigd, meldt Reuters.

Wel komen de vingerafdrukken van de man overeen met vingerafdrukken afgenomen in Griekenland, begin oktober. Al-Mohammad had zich daar als vluchteling aangemeld, voor hij naar Servië reisde.

10:14 – De vierde geïdentificeerde terrorist, Samy Amimour, was bekend bij de inlichtingendiensten, meldt BFM. In 2012 probeerde de 28-jarige Amimour naar Jemen te vertrekken, maar hij werd tegengehouden door een Franse anti-terreureenheid.

10:07 – Lees ook: Meer namen bekend van terroristen achter bloedbad Parijs

9:45 – Een vierde terrorist is geïdentificeerd, melden Franse media. Het gaat om de Fransman Samy Amimour, geboren in 1987. Hij zou een van de schutters zijn bij de bloedige aanslag in concertzaal Bataclan. Zijn familie woont in Bobigny, een voorstad van Parijs.

9:05 – Premier Manuel Valls wil enkele radicale moskeeën ‘die de waarden van de Franse republiek aanvallen’ sluiten. Dat zegt hij tegen BFMTV. De Franse ministerraad gaat onderzoeken of de radicale moskeeën kunnen worden gesloten.

8:55 – De Franse politie heeft in de nacht van zondag op maandag vijf arrestaties verricht in Lyon. Bij de invallen zijn wapens in beslag genomen, waaronder een raketwerper, meldt de Franse zender BFMTV.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

8:40 – De Franse premier Manuel Valls denkt dat de terroristische aanslagen in Parijs zijn georganiseerd vanuit Syrië. Ook in andere Europese landen zijn aanslagen gepland. ‘Terroristen kunnen weer toeslaan, in de komende dagen of weken. We moeten nog lang met deze dreiging leven,’ zei Valls tegen de Franse radiozender RTL.

8:10 – Belgische veiligheidsdiensten denken dat Abdelhamid Abaaoud (29) een leidende rol heeft gespeeld bij de aanslagen in de Franse hoofdstad. Abaaoud is een Syrië-strijder die eerder in verband is gebracht met de mislukte aanslagen in Verviers, meldt De Standaard.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Hij pleegde al eerder misdaden in Brussel, samen met de voortvluchtige Salah Abdeslam. Drie van de zeven omgekomen terroristen zijn inmiddels geïdentificeerd. Alledrie hadden de Franse nationaliteit, maar slechts één van hen woonde in Frankrijk.

7:45 – De Franse politie heeft in de nacht van zondag op maandag in verschillende steden huiszoekingen gedaan. Onder meer in Toulouse, Grenoble, Jeumond en Bobigny hebben agenten invallen gedaan. In Toulouse zijn wapens in beslag genomen, schrijft La Dépêche du Midi.

7:30 – De 26-jarige terrorist Salah Abdeslam werd aangehouden bij een grenscontrole tussen België en Frankrijk, maar de agenten lieten hem doorrijden. Inmiddels is er een internationale klopjacht gaande.

De Franse politie heeft een foto van Abdeslam verspreid via internet, met de waarschuwing dat hij ‘extreem gevaarlijk’ is. Abdeslam sloeg op de vlucht na een grenscontrole. Hij is de een broer van een van de aanslagplegers die vrijdagnacht is omgekomen. De Franse krant Le Monde schrijft dat de broers in België woonden en een Franse nationaliteit hadden.

Grootschalige politieacties in Molenbeek, Frankrijk

Bij verschillende grootschalige politieacties in het Belgische Molenbeek is zeker één persoon gearresteerd. Berichten dat daarbij de voortvluchtige terorrist Abdelsalam Salah is opgepakt, worden door de Belgische autoriteiten ontkent.

Straten werden maandagmorgen afgezet, en de politie omsingelde een huis. Gemaskerde speciale eenheden rukten massaal uit, evenals de brandweer en ziekenwagens. Volgens Belgische media werd er geschoten en gebruikte de politie rookbommen.

Bij de arrestaties zou één iemand zijn opgepakt, die zich overgaf via het dakraam. Volgens VTM Nieuws gaat het om Adbelsalam Salah, de voortvluchtige verdachte waar een internationaal opsporingsbevel voor werd uitgegeven. Het federale parket wil de arrestatie niet bevestigen. De acties zouden nog bezig zijn.

Franse huiszoekingen
Eerder voerde de Franse politie huiszoekingen uit in 29 departementen en in alle grote Franse steden, zei minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve.  Zeker 168 gebouwen zijn doorzocht in de nacht van zondag op maandag en op maandagochtend.

De Franse politie deed invallen in onder meer Grenoble, Lille, Lyon, Roubaix en Straatsburg. Daarbij zijn drugs en wapens in beslag genomen, inclusief een raketwerper en een kalasjnikov.

24 terroristen
Franse functionarissen zeggen dat 24 terroristen betrokken waren bij de aanslagen in Parijs. Het zou gaan om 19 terroristen, en vijf personen die verantwoordelijk waren voor de logistiek en planning.

Er is een internationale klopjacht bezig naar de verantwoordelijken en daders voor de terreurgolf. Ook in de Belgische deelgemeente Molenbeek zijn maandagochtend huiszoekingen geweest.