Komt Macedonië bij NAVO dankzij grenssluiting?

10 maart 2016Leestijd: 2 minuten
AFP

De Macedonische regering hoopt met de sluiting van de grens bij Griekenland een wit voetje bij de NAVO te halen . Eerder deze week verklaarde het land de grens, en daarmee de Balkanroute naar Noord-Europa als afgesloten.

‘Wij hebben hiermee laten zien dat we een verantwoordelijk lid van de internationale gemeenschap zijn,’ zei de Macedonische minister van Defensie Zoran Jolevski donderdag.

Naam

De Macedonisch-Griekse grens is niet in zijn geheel afgesloten voor migranten, zei Jolevski. Het aantal migranten dat door mag is wel drastisch verminderd. Wel zijn er ophopingen ontstaan: tussen de 14.000 en 15.000 migranten zitten vast bij de grens. Het land zou het sluiten van de grens hebben afgestemd met Servië, Kroatië, Slovenië en Oostenrijk.

Eerdere pogingen van Macedonië om bij de NAVO te komen werden geblokkeerd door het feit dat Griekenland de naam van het land, sinds de afsplitsing van Joegoslavië in 1991, niet officieel erkent. De naam ‘Macedonië’ zou namelijk impliciet aanspraak maken op de Griekse provincie Macedonia, die dezelfde naam draagt.

‘Kosten voor massamigratie stuk hoger dan voor grenscontroles’

NAAR HET ARTIKEL
MEER VAN THOMAS BORST

Rustiger

De Macedonische minister verwacht dat het gedrag van de aanpak van zijn land bij de migratiecrisis een toelating tot de NAVO kan bevorderen. De Balkanregio zou een stuk rustiger worden, als er meer landen bij de NAVO gaan, zegt hij. Onlangs kreeg Montenegro een officiële uitnodiging om zich bij de alliantie te voegen, en ook Bosnië wil er deel van uitmaken.

Volgens Jolevski zal zijn land er ook in de komende weken alles aan doen om de irreguliere migratie vanuit Griekenland te stoppen, en de Balkanroute gesloten te houden. Daarvoor wordt al langere tijd het leger ingezet.