buitenland

Morele overwinning Oost-Europa: EU verklaart Balkanroute gesloten

07 maart 2016

De Balkanroute, die vele honderdduizenden migranten namen op hun weg naar Noord- en West-Europa, zal snel geheel zijn afgesloten. Dat beloven EU-leiders in een verklaring die maandag wordt ondertekend op de migratietop met Turkije.

In de conceptverklaring, die in handen is van Reuters en Politico, staat dat de ‘illegale stroom van migranten over de westelijke Balkanroute tot een einde komt: deze route is nu gesloten.’ Dat is grotendeels het gevolg van maatregelen genomen door Oost-Europese landen, die de afgelopen weken samenkwamen om te praten over het beschermen van de grenzen.

Door geld, soldaten en logistieke steun te sturen naar Macedonië, probeerden de leiders van onder meer Hongarije en Oostenrijk de Balkanroute op eigen houtje af te sluiten en de gevreesde toename van asielzoekers in de lente te voorkomen. Dat kwam ze op felle kritiek vanuit Brussel en Berlijn te staan, maar daar is niets van terug te zien in de verklaring.

Doordat de grens al vanaf Macedonië gesloten is, komen de meeste migranten niet verder dan Griekenland. Tienduizenden migranten zitten daar vast en dat aantal loopt snel op. Volgens de Grieken gaat het vooral om migranten die om economische redenen naar Europa komen.

De EU-leiders zullen beloven de Grieken financieel bij te staan, en hopen maandag met de Turkse premier Ahmet Davutoglu een deal te kunnen sluiten over het terugnemen van economische migranten. Daarvoor moet Turkije eerst wel worden verklaard als veilig derde land.

Andere routes

De EU-leiders schrijven in de verklaring dat ze er rekening mee houden dat migranten op zoek zullen gaan naar alternatieve routes. Afgelopen week zeiden Italiaanse regeringsbronnen zich al zorgen te maken dat migranten vanuit Griekenland weer per boot naar Italië zouden komen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.