Teruglezen: liveblog Brussel van zaterdag

26 maart 2016Leestijd: 4 minuten
soldaatzaventem

Dit liveblog over de laatste ontwikkelingen rond de aanslagen in Brussel is nu gesloten.

De belangrijkste punten van zaterdag 26 maart:

  • Er liggen nog 101 gewonden in het ziekenhuis. 62 liggen op de intensive care, 32 op de brandwondenafdeling. Er zijn nu in totaal 21 van de 28 slachtoffers geïdentificeerd.
  • De politie heeft de Brusselse activist Fayçal Cheffou aangewezen als derde terrorist bij de bomaanslagen op de luchthaven Zaventem.
  • De moord op een bewaker heeft niets te maken met de terreurdreiging in België. Media berichtten eerder dat de man een bewaker van een kerncentrale zou zijn en dat zijn pasje was gestolen. Dit bleek niet te kloppen.
  • De man die verzuimde om belangrijke informatie door te geven toen terrorist Ibrahim El Akraoui door Turkije terug naar België werd gestuurd (2x) is de liaison-officier Sébastien Joris.

19.28 Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft op 4 november vorig jaar, negen dagen voor Parijs, besloten dat na Frankrijk de volgende aanslag in België zou worden gepleegd. ‘België wordt gemakkelijk,’ zou één van de leiders hebben gezegd, meldt The Guardian.
De IS-top besloot hier om van tactiek te veranderen. Uitbreiden van het kalifaat was niet langer het ultieme doel. De beweging besloot terug te vallen op de oude tactiek voor islamitische terreurbewegingen: het plegen van aanslagen.

18.31 De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB zegt dat regering dinsdagochtend niet heeft gevraagd  om de metro te sluiten.
Vrijdag zei minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon nog dat die opdracht was gegeven, maar net te laat was uitgevoerd. De MIVB zegt van niets te weten.

17.44 Er worden op dit moment nog 101 gewonden verzorgd op 33 verschillende locaties in België en Frankrijk.
Van hen liggen er 62 op de intensive care en 32 op de brandwondafdeling.
Los van de drie aanslagplegers staat het dodental nu op 28. Van hen zijn er tot nu toe 21 geïdentificeerd. Het gaat om 13 Belgen en 11 buitenlanders (inclusief de terroristen). Dat is zaterdagmiddag gezegd op een persconferentie in het Crisiscentrum.

16.26 De Belgische autoriteiten hebben zaterdag de bevolking opgeroepen zondag geen herdenking van de aanslagen te houden in de hoofdstad. Het plan was zondag op het beursplein in Brussel een grote rouwplechtigheid te houden.

Eerder op zaterdag riep de plaatselijke politie al op geen tassen of zakken mee naar de plechtigheid te nemen. Later riepen de minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en de burgemeester van Brussel, Yvan Mayeur, op om uit veiligheidsoverwegingen helemaal geen bijeenkomst te houden, meldde persbureau Belga. Ze willen dat deze plechtigheid wordt uitgesteld.

13.56 Het Belgisch parket heeft bevestigd dat de Brusselse activist Fayçal Cheffou vastzit wegens ‘terroristische moord’ en ‘poging tot terroristische moord’. Cheffou is zeer waarschijnlijk de man ‘met het hoedje’ die zijn bomkoffer niet liet ontploffen en de luchthaven weer verliet. Uit bewakingsbeelden zou blijken dat de man zelf door de tweede bom werd weggeblazen en zich vervolgens uit de voeten maakte.

12.38 De bewaker die in Charleroi is vermoord, werkte niet voor een kerncentrale en heeft ook geen verband met de terreurdreiging. Dat zegt een woordvoerder  van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle tegen RTL Nieuws.
De man werkte voor het beveiligsbedrijf G4S en kreeg ‘zover bekend geen opdrachten van de kerncentrale’. ‘De man komt op geen enkele lijst voor. Dat betekent dat hij op geen enkele manier toegang had tot de kerncentrale zelf, machines of informatie. We zien dan ook geen enkel verband met terrorisme,’ zegt de woordvoerder.

12.17 Volgens dagblad Le Soir is de kans groot dat de derde terrorist van Zaventem de zelfstandig werkende journalist Fayçal Cheffou is.
De taxichauffeur die de terroristen naar het vliegveld bracht, heeft de man geïdentificeerd bij een confrontatie op het politiebureau, schrijft de krant.

11.20  De Belgische politie vermoedt dat de derde terrorist op Zaventem, de man met het hoedje,  een onafhankelijke journalist uit Brussel is.
De 35-jarige Fayçal Cheffou zit sinds donderdag vast.

10.33  Vliegveld Zaventem bij Brussel blijft ook maandag nog gesloten voor alle passagiersvluchten. Op zijn vroegst dinsdag zal het vliegveld weer opengaan, liet Brussels Airport zaterdag weten.

9.13 Dat de derde bom in de vertrekhal van Zaventem niet tot ontploffing kwam is toe te schrijven aan puur geluk. Uit de bewakingsbeelden blijkt dat de derde terrorist, de man met het hoedje, zelf werd weggeblazen door de tweede bom. Na enkele seconden kwam de man overeind en rende hij met de rest van de menigte de vertrekhal uit.
Dit zegt althans een gerechtelijke bron tegen het Nieuwsblad. Volgens het Belgisch parket is het mogelijk dat de man hoopte dat zijn bom, die erg instabiel was, tot ontploffing zou komen door de kracht van de tweede bom. Die derde bom kwam overigens uiteindelijk wel spontaan tot ontploffing, maar toen was de vertrekhal al geëvacueerd.

8.41 In de buurt van het Belgische Charleroi is een bewakingsagent in de nucleaire sector vermoord, meldt Het Laatste Nieuws. De nog onbekende daders gingen er met zijn toegangspas vandoor. Dat pasje is intussen geblokkeerd.
Eerder werd duidelijk dat de Belgische kerncentrales het oorspronkelijke doelwit waren van de Brussel-terroristen.

8.19 De man die verzuimde om belangrijke informatie door te geven toen terrorist Ibrahim El Akraoui door Turkije terug naar België werd gestuurd (2x) is de liaison-officier Sébastien Joris.
Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon is een officiële procedure tegen de politiemedewerker begonnen. De Belgische politievakbond reageert geschokt en pikt het niet dat de minister nu de vinger wijst naar één individu.

8.07 Twee Belgische terroristen van Islamitische Staat (IS) eisen de aanslagen in Brussel op in een videoboodschap. ‘Trek jullie terug en jullie zullen in vrede leven,’ zeggen zij in de video.

8.01 Wat gebeurde er gisteren in de nasleep van de aanslagen in Brussel? Lees hier ons liveblog terug.