#Brussel

Teruglezen: Belgische premier weigert ontslag ministers

24 maart 2016

Er komt steeds meer informatie binnen over de aanslagen in Brussel. In dit liveblog leest u over de belangrijkste gebeurtenissen van donderdag 24 maart.

De Belgische premier Charles Michel heeft het ontslag van Jambon en Geens geweigerd. Wel wordt er een parlementaire onderzoekscommissie opgericht voor de aanslagen in Brussel. Die commissie moet onder meer duidelijkheid verschaffen over het terugsturen van El Bakraoui.

  • Terroristen Brussel hadden oorspronkelijk kerncentrales in het vizier
  • De Belgische minister Jan Jambon van Binnenlandse Zaken heeft zijn ontslag woensdag aangeboden bij de premier ‘na vermoedelijke fouten in het terreuronderzoek’. Ook de minister van Justitie Koen Geens bood zijn ontslag aan.
  • Bij de aanslag in de metro was een tweede, nog onbekende terrorist betrokken.
  • Salah Abeslam weigert te praten en wil zo snel mogelijk uitgeleverd worden aan Frankrijk.
  • Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie zoekt uit of terrorist Ibrahim el Bakraoui vorig jaar is uitgeleverd aan Nederland.

13.16 De Belgische minister Jan Jambon van Binnenlandse Zaken heeft zijn ontslag woensdag aangeboden bij de premier ‘na vermoedelijke fouten in het terreuronderzoek’ naar aanleiding van de aanslagen in Brussel. Dat meldt VTM Nieuws op basis van bronnen.

Het ontslag is niet aanvaard, omdat de regering geen instabiliteit wil in deze periode van terreur.

13.01 Een meerderheid van het Belgische parlement wil dat er een onderzoekscommissie komt naar de aanslagen. Dat zegt Patrick Dewael van de Vlaamse Liberalen en Democraten.

12.56 In Schaarbeek is rond 11.12 een verdacht pakketje gevonden vlakbij station Brussel-Noord. De ontmijningsdienst is ter plekke en de politie heeft het gebied afgezet.

12.52 De Belgische ministers zijn donderdag bijeen gekomen om te praten over de casus rond Ibrahim El Bakraoui. Volgens Turkije zou de terrorist zijn uitgeleverd aan België. De Belgische overheid zegt ‘absolute transparantie’ te willen geven over het geval.

11.45 Het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie zoekt ‘heel grondig’ uit of het klopt dat terrorist El Bakraoui terug naar Nederland is gestuurd door Turkije. Dat zei minister van Jusitite Ard van der Steur (VVD) donderdag voor de ministerraad. Het ministerie informeert later donderdag de Tweede Kamer per brief.

10.35  België is te laat ingelicht over het terugsturen van de man die zich dinsdag opblies op de Brusselse luchthaven, vanuit Turkije naar Nederland. Dat zegt een anonieme bron tegen de Vlaamse omroep VRT.
Turkije verwittigde daarop de ambassades in België en Nederland. De bron bevestigt dat België is ingelicht ‘maar wel pas een kleine week nadat El Bakraoui in Nederland was aangekomen’.

10.31 Volgens advocaat André Seebregts, die veel terrorismeverdachten bijstaat, gebeurt het redelijk vaak dat ‘jongens’ Turkije niet in mogen en worden teruggestuurd, ook als er geen concrete verdenking tegen hen is. Hij denkt dat er een soort lijst bestaat, waar ze op staan omdat ze optrekken met anderen die wel verdacht zijn. Bij aankomst op Schiphol staat er soms iemand te wachten van de AIVD, soms kunnen ze gewoon doorlopen en worden ze een tijdje later thuis bezocht.

10.01 De politie denkt dat het vliegveld van Zaventem en het metrostation Maalbeek niet het oorspronkelijke doelwit van de terroristen waren, schrijft La Dernière Heure. De Belgische kerncentrales zouden aanvankelijk het doelwit zijn geweest. De broers El Bakraoui hadden een camera opgehangen bij het huis van de Belgische nucleair directeur. Toen de veiligheidsdiensten dit ontdekten, werden op 17 februari 140 militairen naar de kerncentrales gestuurd.
Door de arrestatie van Abdeslam werden de terroristen genoodzaakt een ‘makkelijker’ doelwit te kiezen.

9.30 Bij de aanslag in de metro op het station Maalbeek in Brussel was dinsdagochtend een tweede terrorist betrokken. De man is te zien op bewakingscamera’s met een grote tas, meldt omroep RTBF. De identiteit van de man is nog niet bekend.

9:01 Terreurverdachte Salah Abdeslam weigert te praten en wil zo snel mogelijk uitgeleverd worden aan Frankrijk. Dat zegt zijn advocaat Sven Mary. Volgens de raadsman wist Abdeslam niets van de aanslagen in Brussel.

Teruglezen liveblog: ‘Zwaarste bom ging niet af’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.