Terroristen ‘Parijs’ staan op gelekte IS-lijst

11 maart 2016Leestijd: 2 minuten
AFP

Tussen de documenten van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) zitten ook de inschrijvingen van een aantal van de daders van de aanslagen in Parijs. De IS-registratieformulieren lekten eerder deze week uit.

Vier aanmeldingsformulieren van terroristen die huishielden in Parijs zitten daar tussen, meldt onder meer Die Süddeutsche Zeitung vrijdag.

Optie

De drie reisden tussen 2013 en 2014 naar IS-gecontroleerde gebieden in Syrië of Irak. Uit de aanmeldingen blijkt dat ze als ‘strijder’ aan de slag wilden voor IS. De optie voor ‘zelfmoordterrorist’ hadden ze geen van allen aangekruist.

De registratieformulieren vragen om tal van persoonlijke gegevens, evenals vragen over wat aspirant-leden bij IS zouden willen doen. Een paar van de opties zijn strijder aan het front, vrijwilliger en zelfmoordterrorist. De terroristen kruisten dus allemaal de eerste optie aan.

Volgens onze bloggers Afshin Ellian: ‘Overheid is veel te voorzichtig met berichtgeving over kalifaat’

Duplicaten

Autoriteiten vermoeden dat ook het formulier van het brein achter de aanslagen Abdelhamid Abaaoud er tussen zal zitten, al is dat nog  niet officieel bevestigd. De tot nu toe aangetroffen documenten zijn van Samy Amimour, Fouad Mohammed Aggad en Ismael Omar Mostefai zitten ertussen, die allen ook worden gelinkt aan de Parijse aanslagen.

Donderdag werd al bekend dat er minstens zeven Nederlanders in de gelekte documenten gevonden zijn, onder wie Achraf uit Amsterdam en Reda uit Leiden.

Eerder werd gedacht dat met het uitlekken van de documenten, de namen van zo’n 20.000 jihadisten bekend zou worden. Vrijdag blijkt echter dat er veel duplicaten tussen zitten, waardoor het daadwerkelijke aantal waarschijnlijk een stuk lager zal komen te liggen. Wel blijven de documenten een grote vondst: met het lek hebben veiligheidsdiensten de namen, adressen, telefoonnummers en familiecontacten van een groot aantal IS-aanhangers in handen.