Het verhaal achter de omgekomen ‘terreurtoerist’ Abdelhamid Abaaoud

18 november 2015Leestijd: 3 minuten
'AFP'

De Franse openbare aanklager heeft donderdag bevestigd dat Abdelhamid Abaaoud is omgekomen bij een antiterreuractie in de Franse stad Saint-Denis. Inlichtingendiensten hadden Abaaoud al langer op het netvlies.

De Franse minister Bernard Caseneuve van Binnenlandse Zaken zegt dat Abaaoud ‘een sleutelrol’ speelde bij de aanslagen in Parijs van vorige week vrijdag. Franse inlichtingendiensten suggereerden eerder al dat hij ‘het grote brein’ achter het bloedbad was.

Abaaoud zou de terreuractie gecoördineerd hebben. Ook werd hij verdacht van betrokkenheid achter de verijdelde terreuracties in Verviers en de mislukte aanslag in de Thalys.

Jeugd

Abaaoud woonde in de Brusselse migrantenwijk Molenbeek. Hij werd in 1987 geboren en groeide op als zoon van een Marokkaanse kruidenier. Na een ongestoorde jeugd, komt hij een aantal keer in aanraking met justitie. Volgens de NOS belandde hij rond 2010 in de criminaliteit.

Tijdens zijn jeugd raakte hij bevriend met Brahim Abdeslam, de terrorist die zichzelf vorige week vrijdag opblies in de Franse hoofdstad. De twee zijn verschillende keren opgepakt door de politie. Ook zelfmoordterrorist Bilal Hafdi behoorde tot het criminele clubje.

Familie

Nadat Abaaoud radicaliseerde en zich bij Islamitische Staat voegde, kregen familieleden eerder al een onbevestigd bericht dat hij zou zijn omgekomen. De oudere zus van Abaaoud zei dinsdag tegen The New York Times dat de familie heeft gebeden voor de dood van de extremist.

Abaaoud was verantwoordelijk voor het ronselen van zijn jongere broertje, die hij op dertienjarige leeftijd meenam naar Syrië. De vader van de familie was ten einde raad. ‘Ik kan het niet meer aan,’ zei hij toen ook zijn jongste zoon naar het kalifaat was vertrokken. ‘Hij heeft onze families verwoest. Ik hoef hem nooit meer te zien.’

Abdelhamid Abaaoud zorgde voor een tweestrijd in de familie, want hij wist niet alleen zijn broertje voor zich te winnen. Woensdag maakten Franse media bekend dat ook de nicht van Abaaoud hem geholpen zou hebben met onderduiken na de aanslagen in Parijs. Zij zou zichzelf woensdag hebben opgeblazen bij de antiterreuractie in Saint-Denis.

Terreurtoerist

De fundamentalist noemde zich in 2014 in een zelfgemaakte video ‘de terreurtoerist’. ‘Vroeger sleepten we met spullen en koffers voor een vakantie naar Marokko, nu met lichamen van ongelovigen,’ zegt Abaaoud in het filmpje.

Op de beelden is te zien dat hij een auto bestuurt waarmee hij lichamen naar een massagraf sleept. De video kwam in handen van een Franse journalist.

Zoekacties

Na de aanslagen in Parijs was het onduidelijk waar Abaaoud zich bevond. Franse autoriteiten zijn woensdagochtend een zoekactie gestart die in het teken stond van ‘het brein’ achter de aanslagen. Donderdag heeft de Franse openbare aanklager zijn dood bevestigd.

De Amerikaanse krant The Wall Street Journal meldde maandag dat inlichtingendiensten Abaaoud al langer zochten. In Syrië zouden westerse bondgenoten een zoekactie naar hem zijn gestart in de weken voor de aanslagen in Parijs. Het doel was om Abaaoud om te brengen, maar hij was toen onvindbaar.