Amerikanen schakelen tweede man IS uit

25 maart 2016Leestijd: 2 minuten
Carter (L) en Dunford (R) spreken op het Pentagon - Foto: AFP

Een kopstuk van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) zou zijn omgekomen bij een Amerikaanse operatie in Syrië. De man zou donderdag zijn omgekomen bij een operatie van de Amerikaanse special forces.

Dat melden de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Ash Carter en Generaal Joseph Dunford tijdens een persconferentie op het Pentagon. ‘Het momentum tegen IS is nu aan onze zijde,’ zei Carter. ‘We schakelen systematisch het kabinet van IS uit’.

Alias

De commandant die gedood werd is Abdr ar-Rahman Mustafa al-Qaduli, maar hij staat bekend onder verschillende namen. Naast zijn militaire rol, had hij ook een sterke religieuze functie binnen IS. Het gebeurde tijdens een operatie van de Amerikaanse special forces, die het Iraakse leger helpen met de voorbereiding van de herovering van de miljoenenstad Mosul uit handen van IS.

Na IS-leider en zelfbenoemd kalief Abu Bakr al-Baghdadi, zou Al-Qaduli de belangrijkste man binnen de terreurorganisatie zijn. Volgens Carter zou zijn dood verschillende IS-operaties in Syrië en Irak in de weg lopen, maar zal hij naar verwachting wel snel worden vervangen. Gedode leiders worden binnen IS altijd snel en vaak vervangen, aldus Carter.

Lees ook Islamitische Staat uitroeien: kan dat eigenlijk wel?kaartIS

Tsjetsjeen

In een andere recente luchtaanval eerder deze week zou ook een ander kopstuk binnen IS zijn gedood. Het gaat om Abu Omar al-Shishani, die eerder zelfs werd gezien als een mogelijke opvolger van Al-Baghdadi.

Hij staat binnen IS bekend als ‘de Tsjetsjeen’ en de terreurbeweging ontkent zijn dood in alle toonaarden. Al-Shishani zou al enkele dagen klinisch dood zijn, maar volgens de Amerikanen is het dan nu echt zo ver. Hij was onder meer verantwoordelijk voor de uitbetaling van IS-leden.