buitenland

Al-Qa’ida laakt ‘nepkalifaat’ van IS-leider Al-Baghdadi

12 september 2015Leestijd: 2 minuten

Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van terreurbeweging Islamitische Staat (IS), is een illegitieme leider. Het ‘kalifaat’ van IS is ‘nep’.

Dat zegt de Ayman al-Zawahiri, de leider van de rivaliserende terreurgroep Al-Qa’ida, in een nieuwe audioboodschap, schrijft CNN. In de ‘kleinerende’ boodschap wijst hij het leiderschap van Baghdadi af.

Charlatan

‘We erkennen dit kalifaat niet,’ zei hij, ‘en  Abu Bakr al-Baghdadi is het kalifaat niet waardig’. Volgens Zawahiri is Baghdadi een charlatan die zichzelf een leider noemt met slechts de steun van een ‘klein aantal onbekende mensen’.

Hij heeft het kalifaat van IS uitgeroepen door middel van ‘geweld, explosies en autobommen in plaats van met de goedkeuring van het volk’, aldus Zawahiri. Daarbij kraakt hij Baghdadi ook voor zijn gebrek aan steun aan moslims die zich niet binnen IS-gebied bevinden en voor het aanmoedigen van Al-Qa’ida-leden om over te stappen naar IS.

Maffiabende

Terreurexperts vergelijken het met een vete in de onderwereld: ‘Je kan het vergelijken met twee drugs- of maffiabendes. De een komt het territorium van de ander binnen,’ zegt Nicholas Palarino van Georgetown University. In dit geval betreedt IS het territorium van Al-Qa’ida door leden weg te stelen.

De twee groepen rivaliseren met elkaar en op dit moment lijkt IS, mede door de uitgebreide propagandastrategie van de groep, populairder dan Al-Qa’ida onder extremisten.

Michael McCaul, voorzitter van het Amerikaanse House Homeland Security Committee, waarschuwt echter voor de negatieve effecten voor de Verenigde Staten van de rivaliteit: ‘Het vormt een gevaar voor Amerika. De groepen zouden kunnen worden aangemoedigd om elkaar te overtreffen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.