Hans van den Hurk Premium Corner

Nederland, volg economische aanpak Trump

30 januari 2018

Vele weddenschappen verder is hij nog steeds de grote man in de Verenigde Staten. Niet de meest flegmatische president van de afgelopen decennia en zeker niet degene met het meest doordachte beleid met een afgewogen balans tussen economie en welzijn. Maar hij zit er nog steeds.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

En tijdens het World Economic Forum in Davos (u weet wel, dat feestje waar miljonairs en miljardairs elkaar vertellen hoe Jan met de Pet zich beter moet voelen) werd hij positief onthaald.

Ondernemers vinden dat Trump iets goed doet

Verrassend? Ja. Toch ga ik niet met u in discussie over wat hij allemaal niet goed doet. Het is namelijk volstrekt irrelevant wat ik daarvan vind en zelfs wat u daarvan vindt. Wel vertel ik u wat hij volgens de ondernemers in Davos  desondanks goed doet, namelijk het totaal vernieuwen van het Amerikaanse belastingsysteem.

Vooropgesteld: ik ben bepaald geen fan van het nieuwe Amerikaanse belastingsysteem, want als gewoon werknemer ben je nog steeds gewoon de Sjaak. Maar ik moet wel zeggen dat hij heel goed gezien heeft hoe hij Amerika weer interessant kan maken voor Amerikaanse kroonjuwelen als Apple en Facebook.

Lastig concurreren met belastingtarieven

In het een aantal weken geleden geaccepteerde nieuwe belastingsysteem zit een aantal prikkels dat Amerika weer ‘great’ zou moeten maken. Dat betekent in economische termen dat Amerikaanse bedrijven in plaats van in Mexico of China weer in de Verenigde Staten gaan investeren.

Met een belastingtarief voor ondernemingen van 21 procent, gecombineerd met een mooie regeling om de in belastingparadijzen gestalde winsten terug te halen naar eigen land, wil Trump de haperende economische motor van zijn land weer aan de praat krijgen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.