Kabinet vele miljoenen extra kwijt aan ICT-miskleun erfbelasting

29 maart 2018Leestijd: 3 minuten
Menno Snel. Foto: ANP

De kosten van het nieuwe ICT-systeem voor erf- en schenkbelasting van het kabinet lopen steeds verder op. Inmiddels zijn de begrote kosten van 8,2 miljoen al met 20,5 miljoen overschreden. Bovendien zijn de minister en staatssecretaris pas in november 2017 geïnformeerd dat het systeem niet op tijd af was, terwijl het toen al vier maanden klaar had moeten zijn. Door de vertraging blijven mensen die erf- en schenkbelasting moeten betalen nog langer in onzekerheid.

Hoe voorkomt u dat de Belastingdienst aan de haal gaat met uw erfenis? Hoe schenkt u zonder de kas van de belastingdienst te spekken? Tijdens het evenement ‘Erven & Schenken in één dag’ op 11 juni 2018 brengen wij u volledig op de hoogte.

Uit antwoorden van staatssecretaris van Financiën Menno Snel (D66) op Kamervragen blijkt donderdag dat nog ruim 15 miljoen euro nodig is om het nieuwe ICT-systeem voor de aangifte van erf- en schenkbelasting in orde te maken. En dat terwijl er al meer dan 13 miljoen aan is uitgegeven. Het benodigde bedrag dat met de vernieuwing gemoeid zou zijn, was begroot op dik 8 miljoen: al met al worden de kosten dus met 350 procent overschreden. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt gaat een debat aanvragen over de problemen, zegt hij tegen Elsevier Weekblad: ‘Bij elke brief wordt het probleem een stuk groter.’

Hoofdpijndossier: overheid kon 450 miljoen niet volgens plan innen

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Het nieuwe ICT-systeem, dat nodig was omdat het oude nog was ingericht op papieren aangiftes, is een hoofdpijndossier voor de Belastingdienst. Eind vorig jaar werd al bekend dat de fiscus zo’n 450 miljoen euro niet volgens plan kon innen door het ICT-drama. Veel mensen die aangifte deden van erfenissen en schenkingen kregen geen belastingaanslag. Dit jaar en volgend jaar moeten die aanslagen alsnog de deur uit gaan, stelde Snel eind januari in een brief aan de Tweede Kamer.

25 VRAGEN OVER DE ERFENIS: WAT ALS ER GEEN TESTAMENT IS?

Volgens de staatssecretaris zou dat gaan lukken met behulp van wat extra mankracht, maar volgens het ‘collegiale oordeel’ van diverse deskundigen is de status van het nieuwe ICT-systeem ‘rood’. Dat wil zeggen: het lijkt onhaalbaar om het aan de praat te krijgen, omdat er een ‘groot risico’ zou zijn voor de belastinginning. Bovendien zouden ambtenaren volgens die experts niet goed weten wie waar precies voor verantwoordelijk is, en zijn er veel te veel ‘overlegstructuren’.

Nederlanders moeten langer wachten met aangifte erfenis of schenking

Nu blijkt uit de antwoorden van Snel dat het ICT-project nog niet eens halverwege is. En dat terwijl de deadline voor de afronding van het nieuwe systeem in eerste instantie juli 2017 was. Nederlanders die een erfenis of schenking willen afwikkelen, moeten daardoor nog langer wachten voor ze aangifte kunnen doen. In 2018 kunnen er nog geen definitieve aanslagen over 2017 worden opgelegd. Ook voor de fiscus is dat een flinke streep door de rekening.

De problemen met de zwaar vertraagde invoering van het ICT-systeem werden al in de zomer van 2016 zichtbaar. Toch trokken ambtenaren van het ministerie van Financiën pas in november 2017 bij minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) en staatssecretaris Snel aan de bel. Die hadden toen nog geen twee weken de tijd om de Kamer te informeren over de tegenvaller van 450 miljoen euro in de najaarsnota die eind november verschijnt.

Overigens kan de vertraging voor sommigen ook gunstig uitpakken. Wie een moeilijk verkoopbaar huis erft, moet erfbelasting betalen, ook al zit het vermogen nog vast in stenen. Nu de fiscus vertraging heeft, is er meer tijd om het huis te verkopen.

Lees ook dit verhaal uit het weekblad: Wachten op erfenis door fiscus