ICT-geklungel van de overheid kost ons vele miljarden

18 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

De parlementaire onderzoekscommissie ‘ICT-projecten bij de overheid’ kwam deze week met een verontrustend rapport over geldsmijterij, maar trok weinig aandacht. Hoe komt dat?

Het draait om zoveel geld dat een normaal mens zich er niks meer bij kan voorstellen. Om een gouden handdruk van een paar ton voor een falende topambtenaar kun je je druk maken. Van de miljoeneninvestering in elektronische veiligheidsvoorzieningen in een tunnel bij Roermond die niet goed werken, zodat de tunnel telkens dicht moet, raak je ook geïrriteerd.

Maar het gegeven dat de overheid met talloze haperende automatiseringsprojecten jaarlijks voor miljarden miskleunt? Je haalt je schouders op.

Detective Elias

Voorzitter van de ‘Tijdelijke Onderzoekscommissie’ VVD-Kamerlid Ton Elias wist na maandenlang spitwerk en 32 hoorzittingen dat de schade ‘tussen de 1 en 5 miljard per jaar’ bedraagt. Niemand verwacht dat een parlementair tribunaal de kosten van de bodemloze put tot twee cijfers achter de komma uitrekent, maar zó’n grove schatting?  Detective Elias en zijn commissie hebben dus geen flauw benul.

Elias zei dat ‘het exacte bedrag me niet eens zoveel kan schelen’. Belangrijker is dat het rijk de aansluiting op de technologische revolutie in de informatica compleet heeft gemist. Met blokjes, stippellijntjes en pijlen tekende Elias uit welke departementale instanties, agentschappen, public-private partnerschappen, overheidsstichtingen, openbare lichamen en standaardisatiefora bezig zijn met ICT.  De tekening in de kleuren blauw, rood, groen, paars, grijs en oranje beslaat de pagina’s 70 en 71 van het eindrapport en is hilarisch. Hier valt geen touw aan vast te knopen!

Onoverzichtelijk

Elias en zijn commissie bevelen nu een Bureau Ict Toetsing aan. Dit BIT moet onder de minister-president komen en moet alle automatiseringsprojecten van meer dan 5 miljoen euro tegenhouden die gedoemd zijn om te mislukken. Het gevolg is natuurlijk dat alles nog onoverzichtelijker wordt, want ambtenaren en slimme softwarejongens knippen hun projecten in stukjes van minder dan 5 miljoen.

Hopelijk komt het rapport toch als een ernstige waarschuwing over. Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) nam het plechtig in ontvangst en bekende dat ze eigenlijk nu pas wist wat ICT betekende. Ze had het ’s avonds tevoren even gegoogled: Informatie en Communicatie Technologie. Bravo!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.