Belastingdruk Premium Corner

Wie pakt fiscale benadeling eenverdieners aan?

16 februari 2018Leestijd: 4 minuten

Eenverdieners betalen meer belasting dan tweeverdieners, stelt nu ook het Centraal Planbureau (CPB) vast. En het verschil wordt de komende jaren groter. Oneerlijk? Zeker. Maar de kans dat de politiek er wat aan doet, lijkt klein.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Strikt genomen is het geen nieuws. Dat eenverdieners in het Nederlandse belastingstelsel vaak slechter af zijn dan tweeverdieners, is al jaren bekend. De Tweede Kamer weet het ook, maar een meerderheid in dat huis vindt het niet nodig om daar wat aan te veranderen.

5,5 keer zo veel

Hoogleraar algemene staatsleer Jos Teunissen van de Open Universiteit, die zich het lot van eenverdieners heeft aangetrokken, berekende eind vorig jaar voor het Reformatorisch Dagblad tot welke verschillen die andere behandeling van eenverdieners in 2018 kan leiden.

Neem twee gezinnen met hetzelfde huishoudinkomen van 40.000 euro per jaar. In het ene geval wordt dat bedrag door de kostwinner verdiend, in het andere geval door beide partners samen. De kostwinner betaalt volgens Teunissen 10.381 euro belasting, de twee partners maar 1.864 euro. De kostwinner betaalt in dit rekenvoorbeeld 5,5 maal zo veel.

Ook uit antwoorden van staatssecretaris Menno Snel van Financiën op vragen van de SGP bleek in december dat er allerlei rare verschillen zijn. Toeslagen, zoals het kindgebonden budget voor ouders met een lager inkomen, spelen daarbij een rol.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.