Fiscus: Beter geen moeder, dan een zonder werk

15 december 2017Leestijd: 2 minuten

Gezinnen waarin de moeder niet werkt en voor de kinderen zorgt, zijn duizenden euro’s slechter af dan gezinnen zonder moeder. Een modaal gezin scheelt het 4.632 euro.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Dat blijkt uit berekeningen die staatssecretaris Menno Snel (Financiën) heeft gemaakt op verzoek van de SGP. Het stoort de christelijke partij al langer dat gezinnen met één kostwinner veel meer belasting betalen dan gezinnen met twee (parttime) werkende ouders.

Uit de nieuwe berekeningen blijkt dat ook alleenstaande ouders – bijvoorbeeld na een scheiding – fiscaal veel beter af zijn dan kostwinnersgezinnen.

Monden voeden

Een gezin met één werkende ouder die in een jaar tijd 35.000 euro verdient (iets minder dan modaal) en een partner die voor de twee kinderen zorgt, heeft netto in een jaar 28.119 euro te besteden. Een alleenstaande ouder met hetzelfde inkomen, heeft 32.751 euro – 4.632 euro meer. En dan te bedenken dat van het lagere inkomen twéé volwassenen moeten leven en in het laatste geval één.

In de berekening is geen rekening gehouden met de kosten van kinderopvang, maar ook niet met de kinderopvangtoeslag die ouders kunnen krijgen.

 

 

Korting

Lees meer:

Elsevier Weekblad stond eerder dit jaar al stil bij de verschillen in belastingdruk tussen kostwinnersgezinnen, zzp’ers en gezinnen met twee werkende ouders. Lees het artikel hier: Willekeurige belasting: Zelfde inkomen, meer taks

Een gezin waarbij twee ouders werken en samen 35.000 euro verdienen, heeft netto 32.213 euro te besteden. De verschillen komen niet alleen doordat tweeverdieners meer korting krijgen op de belasting, maar ook doordat de een meer toeslagen krijgt dan de ander. Zo krijgt de alleenstaande ouder in het voorbeeld zo’n 4.300 euro kindgebonden budget. Bij de andere twee gezinnen is dat zo’n 1.200 euro. En dat terwijl alle gezinnen bruto hetzelfde verdienen.

De verschillen zijn ook zichtbaar bij gezinnen waar meer, of juist minder geld binnenkomt. Bij een brutojaarinkomen van 25.000 euro, houdt een alleenstaande ouder ruim 3.000 euro meer over dan een kostwinnersgezin. Bij een inkomen van 45.000 euro is dat verschil zo’n 5.000 euro.