Tarieven

Schenken: vrijstelling en hoogte schenkbelasting

21 december 2017Leestijd: 2 minuten

Schenkingen boven de fiscale vrijstelling zijn belast met schenkbelasting. De hoogte van de vrijstellingen wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld. Voor kinderen zijn de vrijstellingen beduidend hoger dan voor anderen.

Sinds 2017 is de schenkingsvrijstelling voor het eigen huis van 100.000 euro permanent. Deze kan een iedereen gegeven worden, mits de ontvanger of diens partner tussen de 18 en 40 jaar is. In situaties waarin eerder van eenmalige vrijstellingen gebruik gemaakt is, gelden afwijkende regels.

Lees hier meer over de complexe regels voor de jubelton: Wat zijn de nieuwe regels?

Niet optellen

Let op: schenkingen in een jaar, bijvoorbeeld aan een kind, mogen niet bij elkaar opgeteld worden. U kunt de jaarlijkse schenking van 5.363 euro (2018) dus niet optellen bij de eenmalige vrijstelling voor kinderen tussen 18 en 40 jaar van 25.731 euro (2018).

Wilt u elke week op de hoogte gehouden worden van het laatste fiscale nieuws? Neem dan een abonnement op onze gratis nieuwsbrief. Aanmelden kan hier.