Belasting

Bizar: Snel kan 450 miljoen ‘tijdelijk’ niet innen

24 november 2017Leestijd: 2 minuten

De belastingdienst heeft er weer een automatiseringsprobleem bij. De fiscus kan daardoor dit jaar 450 miljoen euro aan erf- en schenkbelasting niet innen.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Dat heeft het ministerie van Financiën vrijdagmiddag bekend gemaakt. Het is niet het eerste (computer)probleem bij de fiscus. Zo werd eerder dit jaar bekend dat de fiscus niet goed omgaat met het beschermen van persoonsgegevens van belastingbetalers. Veel computersystemen zijn verouderd. Het vervangen daarvan gaat niet altijd soepel, zo blijkt maar weer uit de problemen met de erf- en schenkbelasting.

Vertrekregeling

Ook kwam er ophef over de riante vertrekregeling voor ambtenaren bij de fiscus, die tientallen miljoenen euro’s kostte. Toeslagen en andere fiscale regelingen hebben het stelsel bovendien zo complex gemaakt, dat het nauwelijks meer uit te voeren is voor de fiscus en onoverzichtelijk is voor de burgers.

Het ministerie wijdt de problemen bij de erf- en schenkbelasting onder meer aan de ‘vertraagde oplevering van de nieuwe kantoorautomatisering.’ Wanneer die problemen zijn opgelost, kan een woordvoerder van het ministerie niet zeggen. Het is dus niet uitgesloten dat ook volgend jaar een deel van de erf- en schenkaangiften op de stapel blijven liggen.

Inning loopt spaak

De problemen zijn niet mals. De 450 miljoen euro die niet kunnen worden geïnd, bedragen ongeveer een kwart van alle erf- en schenkinkomsten. De woordvoerder benadrukt dat mensen later alsnog moeten betalen. ‘De inkomsten komen later. Het gaat alleen langzamer dan de bedoeling was.’

Mensen die een grote schenking krijgen, of een erfenis, moeten daarvan belastingaangifte doen. Alleen de reactie van de fiscus daarop, kan dus op zich laten wachten. Wanneer de fiscus haar belastinginning weer op orde heeft, is nog niet bekend.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.