Na de verkiezing van Donald Trump als president klonk een wereldwijde vrees voor Amerikaans isolationisme en Amerikaanse oorlogszucht. Anderhalf jaar na diens aantreden suggereert Zuid-Korea dat Trump in aanmerking komt voor de Nobelprijs voor de Vrede. Het kan verkeren. Trump forceerde een historische doorbraak in de verhouding tussen Noord- en Zuid-Korea. Dankzij harde machtspolitiek.
Trump heeft woord gehouden. Op handelsgebied wordt de NAFTA, de Noord-Amerikaanse Vrijhandelsovereenkomst tussen Canada, de Verenigde Staten en Mexico heronderhandeld, en trad Amerika uit TPP, een handelsakkoord voor landen rond de Stille Oceaan. Trump wil een akkoord met elk land afzonderlijk. Hij zegde China de wacht aan en aan de vooravond van een nakende handelsoorlog bleek Peking bereid tot concessies en onderhandelen. Trump verhoogde de druk op Noord-Korea maximaal. Wat zijn voorgangers niet voor elkaar kregen, lukte hem. Noord-Korea is bereid om te onderhandelen over afschaffing van zijn nucleair wapenpotentieel.
Laden…
Word abonnee en lees direct verder
Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u abonnee en hebt u al een account?
Log dan hier in
Verder lezen?
U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.
Er ging iets fout
Uw sessie is verlopen
Wilt u opnieuw inloggen
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.
Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.