Premium Lock Donald Trump scoort op het wereldtoneel

03 mei 2018Leestijd: 3 minuten
President Donald Trump ontvangt Henry Kissinger in het Oval Office van het Witte Huis, 10 oktober 2017

Na de verkiezing van Donald Trump als president klonk een wereldwijde vrees voor Amerikaans isolationisme en Amerikaanse oorlogszucht. Anderhalf jaar na diens aantreden suggereert Zuid-Korea dat Trump in aanmerking komt voor de Nobelprijs voor de Vrede. Het kan verkeren. Trump forceerde een historische doorbraak in de verhouding tussen Noord- en Zuid-Korea. Dankzij harde machtspolitiek.

Trump heeft woord gehouden. Op handelsgebied wordt de NAFTA, de Noord-Amerikaanse Vrijhandelsovereenkomst tussen Canada, de Verenigde Staten en Mexico heronderhandeld, en trad Amerika uit TPP, een handelsakkoord voor landen rond de Stille Oceaan. Trump wil een akkoord met elk land afzonderlijk. Hij zegde China de wacht aan en aan de vooravond van een nakende handelsoorlog bleek Peking bereid tot concessies en onderhandelen. Trump verhoogde de druk op Noord-Korea maximaal. Wat zijn voorgangers niet voor elkaar kregen, lukte hem. Noord-Korea is bereid om te onderhandelen over afschaffing van zijn nucleair wapenpotentieel.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw