Derk Jan Eppink Premium Corner

Macron triomfeert in Amerika én Europa

26 april 2018Leestijd: 3 minuten

De Franse president Emmanuel Macron boekte deze week een dubbele overwinning. Hij won de harten van politiek Amerika, zowel van Democraten als Republikeinen. En hij verraste Europese leiders met voorstellen voor een ‘New Deal’ inzake het atoomakkoord met Iran en een Syrische vredesregeling. President Donald Trump omhelsde en kuste Macron. De ceremonie voor de Duitse bondskanselier Angela Merkel zal bescheidener uitvallen.

AmericanDreamersMeld je hier gratis aan voor de Amerika Update, de wekelijkse nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen over de Verenigde Staten. Elke vrijdag in je mailbox.

Tijdens het staatsbezoek van de Franse president Emmanuel Macron aan de Verenigde Staten rolde president Donald Trump alle rode lopers uit. Een staatsdiner in het Witte Huis, een bezoek aan Mount Vernon – de residentie van oud-president George Washington – en de mogelijkheid voor een toespraak ten overstaan van het Congres. Macrons rede, in het Engels, werd het politieke hoogtepunt van het staatsbezoek. Hij behaagde de Democraten met lof voor het klimaatakkoord van Parijs en hij oogstte applaus van de Republikeinen voor zijn kritiek op het atoomakkoord met Iran. Macron bespeelde het Amerikaanse gehoor met finesse. Tegelijk liet hij Europeanen zien dat Trump niet ‘giftig’ is en de Amerikanen dat er een pro-Amerikaanse leider in West-Europa zetelt.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.