Eeuwige vrienden? Interviews met Amerikaanse ambassadeurs in Den Haag

15 juni 2018Leestijd: 2 minuten
De huidige VS-ambassadeur in Nederland, Pete Hoekstra. Foto: ANP

John Adams schreef in 1782 als eerste Amerikaans gezant in Amsterdam dat hij verwachtte dat Nederland Amerika’s ‘eeuwige vriend’ zou zijn. Hij zat er niet ver naast. Elsevier Weekblad sprak met oud-ambassadeurs over hun tijd in Den Haag, de overeenkomsten en verschillen tussen de twee landen en de obstakels die de relatie op de proef stelden.

De Amerikaanse ambassadeur in Den Haag is de officiële vertegenwoordiger van de president. Het grootste deel van het werk vindt plaats op de achtergrond en dus buiten het zicht van de meeste Nederlanders. De precieze invloed van een ambassadeur is daardoor vaak lastig te duiden.

In interviews met zes nog levende oud-ambassadeurs – van Nixon’s ambassadeur John Middendorf (1969-1973) tot aan Timothy Broas (2014-2016) – komt een beeld naar voren van hoe de relaties tussen Nederland en de Verenigde Staten door de tijd heen zijn veranderd, wat de grootste uitdagingen waren en hoe politici meningsverschillen probeerden op te lossen.

Elke week wordt op deze pagina een nieuw interview met een oud-ambassadeur gepubliceerd.


John W. Middendorf (1969-1973) – President Nixon’s rechterhand komt in 1969 naar Nederland. Op zijn 93ste vertelt hij nog eens over zijn ervaringen in Den Haag. ‘Misschien waren Nederlandse media negatief over Nixon, de relatie tussen Amerika en Nederland liep door als gewoon.’
Lees het interview> 


Jerry Bremer (1983-1986) – In de jaren tachtig wil Nederland niet zomaar Amerikaanse kruisraketten plaatsen. President Ronald Reagan stuurt zwaargewicht Lewis Paul ‘Jerry’ Bremer (76) naar Den Haag, die lastig te negeren dreigementen met zich mee neemt. ‘Reagan zei dat ik één taak had: Deploy.’
Lees het interview>


Cynthia Schneider (1998-2001) Een kunsthistoricus als ambassadeur? De aanstelling van Cynthia Schneider leidde in eerste instantie tot gefronste wenkbrauwen. Hoewel ze soms ongewoon handelde, wist ze wel degelijk de Joint Strike Fighter aan Nederland te slijten. Lees het interview>


Clifford Sobel (2001-2005) – De zakenman en vriend van George W. Bush blijkt een netwerker pur sang. Die eigenschap komt hem als ambassadeur goed van pas, want in het tijdperk na 9/11 verlangt Amerika van alles van de Nederlandse regering.  Lees het interview>


Fay Hartog-LevinHartog-Levin (2009-2011) – Na lastige jaren met George W. Bush probeerde ambassadeur Fay Hartog-Levin Amerika’s imago in Nederland op te vijzelen. De slepende oorlog in Afghanistan zorgde echter voor spanningen. Lees het interview>


Timothy Broas (2014-2016) – Advocaat Broas werd warm verwelkomd als ambassadeur in Den Haag. ‘Ik had geluk: elke keer als ik een kamer inliep, kon ik de mensen vertellen dat ik Barack Obama vertegenwoordigde.’ Lees het interview>

 

 

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!