Ambassadeurs Premium Corner

Clifford Sobel (2001-2005): de man die geen ‘nee’ accepteert

06 juli 2018Leestijd: 7 minuten

Zakenman Clifford Sobel (69) is een netwerker pur sang. Die eigenschap komt hem als ambassadeur van 2001 tot 2005 goed van pas, want in het tijdperk na 9/11 verlangt Amerika van alles van de Nederlandse regering.

AmericanDreamersMeld je hier gratis aan voor de Amerika Update, de wekelijkse nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen over de Verenigde Staten. Elke vrijdag in je mailbox.

Sobel vertrekt in 2001 naar Den Haag met een reputatie als succesvol zakenman, onder meer in een bedrijf dat internetbellen mogelijk maakte. De reden voor zijn aanstelling: Sobel verzamelde vele miljoenen dollars voor de campagne van George W. Bush.

Maar het etiket van een onwetende geldschieter die naar een ver land wordt gestuurd, blijkt niet bij Sobel te passen. Vier jaar lang gaat hij onvermoeid alle fractievoorzitters en gezaghebbende parlementsleden af, om te charmeren, te beïnvloeden en de Amerikaanse standpunten uit te leggen. Steun in de oorlog in Afghanistan, steun in Irak, garanties voor de Joint Strike Fighter – er waren na de 9/11-aanvallen een hoop thema’s waarbij Amerika naar Nederland keek voor steun.

‘De man die geen “nee” accepteert’ – zo wordt hij al snel genoemd in Den Haag. Hij lacht als hij wordt geconfronteerd met zijn bijnaam. ‘Ik zie mijn tijd in Nederland meer als een tijd van samenwerking.’

Clifford M. SobelGeboren in 1949 in Brooklyn
Voor ambassadeurschap: bekend zakenman en hoofd financiën voor de presidentscampagne van George W. Bush in New Jersey
Ambassadeur in Nederland van juli 2001 tot juli 2005
Na ambassadeurschap: ambassadeur in Brazilië, zakenman

Gewaardeerd door Bush

Zijn band met de Amerikaanse president is sterk: de twee zijn goede vrienden en Sobel heeft nauw contact met de president. Hij regelt bijvoorbeeld dat Bush de erebegraafplaats in Margraten bezoekt in 2004 – zonder de lange diplomatieke onderhandelingen die doorgaans voorafgaan aan presidentiële bezoeken. Sobel weet Nederlandse steun te verwerven op de meeste terreinen en wordt door Bush beloond met een extra jaar als ambassadeur.

Na zijn periode in Nederland wordt Sobel ambassadeur in Brazilië. Als George W. Bush uit het Witte Huis vertrekt, keert Sobel terug naar het zakenleven en houdt hij zich, samen met zijn vrouw, bezig met filantropie. Nederland heeft een speciale plek in zijn hart, zegt hij. ‘Ik heb er veel vrienden gemaakt, ook in de politiek. Met Jozias van Aartsen dineer ik nog steeds.’

U kwam kort na de aanslagen op 9/11 naar Nederland. Had u meteen door dat dit uw tijd in Den Haag zou gaan domineren?

‘Die dag kan ik me nog goed herinneren. Ik volgde een cursus voor ambassadeurs bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington. Een medewerker kwam het lokaal in en zette een televisie aan. We zagen nog net hoe het tweede vliegtuig het World Trade Center in vloog. Het Pentagon en natuurlijk ook het ministerie moesten meteen worden ontruimd.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.