Premium Lock Timothy Broas (2014-2016): ‘Nederland is Amerika’s beste bondgenoot. Punt.’

26 juli 2018Leestijd: 6 minuten
Timothy Broas - Foto: ANP

Advocaat Timothy Broas (64) werd warm verwelkomd als ambassadeur in Den Haag. ‘Ik had geluk: elke keer als ik een kamer inliep, kon ik de mensen vertellen dat ik Barack Obama vertegenwoordigde.’

Het voelt alsof Timothy Broas net uit Nederland is vertrokken – in zijn kantoor in de binnenstad van Washington lepelt hij zonder moeite alle details op van zijn tijd in Den Haag. Hij vertelt enthousiast over zijn eerste dagen in Nederland, toen hij met alle egards werd ontvangen door koning Willem-Alexander en meteen president Obama mocht begeleiden bij zijn eerste bezoek aan Nederland. ‘Ongelooflijk hoeveel respect de Nederlanders hadden voor onze president.’

Broas was een fundraiser voor Obama – een tussenpersoon die rijke Amerikanen om donaties vraagt voor politieke campagnes. Daar is Broas goed in: dankzij hem kwamen vele miljoenen dollars bij Obama terecht. Vooral met minister John Kerry van Buitenlandse Zaken klikt het goed, die kent hij al jaren. In ruil voor het campagnewerk mocht Broas in 2014 – nadat de Senaat zijn nominatie een tijd lang had vertraagd – naar Den Haag.

Timothy Broas (geboren in Detroit in 1954)Voor ambassadeurschap: advocaat, fundraiser voor Obama
Ambassadeur van 19 maart 2014 tot 12 februari 2016
Na ambassadeurschap: advocaat, fundraiser voor Clinton en andere Democraten

Vriend van honkbal

De bebrilde advocaat weegt zijn woorden over zijn ambassadeurschap zorgvuldig, hij wil niemand onnodig voor het hoofd stoten. Erg veel heeft hij ogenschijnlijk niet te vrezen: tijdens zijn termijn waren de relaties tussen de Verenigde Staten en Nederland goed.

Zijn grootste teleurstelling is niet politiek geladen. Tijdens het bezoek in 2015 van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan de Verenigde Staten en Canada, neemt Broas ze mee naar een honkbalwedstrijd in Washington. ‘Het koninklijk paar zou tijdens de pauze op het veld een speech houden over baseball, honkbal.’ Hij vertelt er enthousiast over. ‘De setting was perfect. Tot het opeens begon te stortregenen. De wedstrijd moest worden afgelast.’

In 2016 gaat Broas vervroegd terug naar Amerika, waar hij probeert Hillary Clinton te helpen tijdens de presidentsverkiezingen. Tot veler verbazing wint Donald Trump. Niet zijn favoriete kandidaat dus, maar Broas is niet iemand die blijft doemdenken. ‘Nederland en Amerika hebben een unieke relatie en dat zal zo blijven.’

Op welke prestatie als ambassadeur kijkt u met trots terug?

‘Ik denk dat we de militaire banden hebben versterkt. Ik ben vooral trots op onze succesvolle pogingen om Nederlandse steun te verkrijgen voor de anti-IS-coalitie in het Midden-Oosten. Dat kostte veel tijd. Nederlandse F-16’s laten meedoen, kostte niet veel moeite, maar de uitdaging was om die vliegtuigen ook missies boven Syrië te laten uitvoeren. Nederland wilde eerst alleen in Irak opereren, omdat het volgens internationaal recht illegaal zou zijn om ook in Syrië actief te zijn.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw